Gore nego prošle godine: Oko 3000 zagrebačke djece moglo bi ostati bez mjesta u vrtiću

Region

Gore nego prošle godine: Oko 3000 zagrebačke djece moglo bi ostati bez mjesta u vrtiću

Oko devet i pol tisuća zahtjeva poslano je u zagrebačke vrtiće, njih 60 na 231 lokaciji. Prošle godine je za vrtiće u Zagrebu bilo prijavljeno više od 8500 djece, a oko 2700 ih je ostalo bez mjesta u prvom valu

Roditelji u Zagrebu i dalje nisu dobili informaciju jesu li njihova djeca upala u vrtiće. Rezultate su trebali saznati već 8. lipnja, no objava je ipak pomaknuta za danas.

Iz Grada su pomicanje roka obrazložili “potrebom završne obrade zaprimljenih zahtjeva”, kao i činjenicom da je riječ o nekoliko tisuća zaprimljenih zahtjeva, odnosno upisa nekoliko tisuća djece u 60 gradskih vratića koji djeluju na ukupno 231 lokaciji.

Kako neslužbeno doznaje Tportal, poslano je između devet i devet i pol tisuća zahtjeva, a trećina djece, odnosno 3000 njih, mogli bi ostati bez mjesta u vrtiću.

Dio njih, kako su odgovorili iz Grada za Tportal, planira se smjestiti u prenamijenjene prostore u vlasništvu Grada Zagreba, odnosno u prostore mjesnih samouprava. Riječ je o neadekvatnim prostorima koji ne zadovoljavaju različite standarde.

Uz prenamjenu prostora, Grad je raspisao i javni poziv za zakup prostora za potrebe proširenja kapaciteta dječjih vrtića, pri čemu je u tijeku zaprimanje obvezujućih ponuda ponuditelja. Za obje stavke su u proračunu izdvojili 25 milijuna kuna.

Slična je situacija bila i prošle godine kada je bilo prijavljeno više od 8500 djece, a oko 2700 ih je u prvom valu ostalo bez mjesta u vrtiću. Nakon žalbi je, rekao je tada Tomislav Tomašević, upisano 7086 djece, a angažirani su i dodatni odgojitelji.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec će o toj temi održati konferenciju za medije u 15.30.

24sata