Erdogan: Neću dozvoliti da zemlje koje ‘podržavaju terorizam’ postanu članice NATO-a

Svijet

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja, sve dok je on na njenim čelu, neće dozvoliti da zemlje koje “podržavaju terorizam” postanu članice NATO-a.

Erdogan je u razgovoru s novinarima na povratku iz Azerbejdžana rekao da pregovori Turske, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou. Riječ je o pregovorima koje su delegacije tri zemlje vodile u Ankari povodom zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO.

“Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Ističući kako Švedska i Finska imaju velika očekivanja od tih pregovora, Erdogan je rekao da te zemlje nisu poduzele potrebne korake u vezi s turskim zahtjevima i dodao je da “teroristi čak i sada šetaju ulicama Stockholma”, uz zaštitu policije.

“Ne možemo ponoviti greške napravljene u prošlosti u prijemu zemalja koje prihvataju i hrane takve teroriste unutar NATO-a koji je sigurnosna organizacija“, rekao je Erdogan.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje “terorističkih grupa”.

Turski predsjednik Erdogan je najavio da će narednih dana imati telefonske razgovore s ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim te je kazao da će Turska nastaviti da ohrabruje obje strane da održavaju kanale dijaloga i diplomatije kako bi gradili mir u Ukrajinu.

radiosarajevo.ba