SJEVERNA KOREJA ISPALILA TRI PROJEKTILA

Svijet

Nakon što je Biden završio svoju posjetu Aziji, Sjeverna Koreja je ispalila tri projketila među kojima i onaj za kojeg smatraju da je najveća interkontinentalna balistička raketa.

Kao odgovor, Sjedinjene Države i Južna Koreja održale su kombinirane vježbe gađanja, uključujući testiranje raketa zemlja-zemlja koje uključuju američki sistem ATACMS i južnokorejski Hyunmoo-2 SRBM, priopćile su obje vojske.

U telefonskom razgovoru s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom južnokorejski je kolega pozvao na raspoređivanje američkih strateških sredstava i obje su se strane složile pojačati američko prošireno odvraćanje kako bi se suprotstavile provokacijama Sjevera, priopćilo je ministarstvo obrane u Seulu.

Pokazali smo moć svoje vojske kako bismo istaknuli svoju odlučnost da čvrsto odgovorimo na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, uključujući lansiranje ICBM-a, te svoju nadmoćnu sposobnost i spremnost da izvedemo kirurški precizan napad na izvor provokacije – rekao je južnokorejski združeni stožer (JCS) u priopćenju.

Sjeverna Koreja ove je godine izvela niz lansiranja projektila, od hipersoničnog oružja do probnog ispaljivanja svojih najvećih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), prvi put u gotovo pet godina. Čini se da se također priprema za prvi nuklearni test od 2017.

Dužnosnici Washingtona i Seula nedavno su upozorili da se čini da je Sjeverna Koreja spremna za još jedan oružani test, vjerovatno tokom Bidenovog posjeta, koji je bio njegovo prvo putovanje u Aziju kao predsjednika i uključivao summit s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom u Seulu.

hayat.ba