IZ RUSIJE UPOZORAVAJU: UKINITE NAM SANKCIJE, SVIJETU PRIJETI KRIZA S HRANOM

Svijet

IZ RUSIJE UPOZORAVAJU: UKINITE NAM SANKCIJE, SVIJETU PRIJETI KRIZA S HRANOM

Ruski diplomata je danas upozorio da će svijet zapasti u veliku krizu sa hranom ukoliko se Rusiji ne ukinu sankcije.

Dodao je kako je ukidanje sankcija preduvjet za omogućavanje prolaska brodova sa hranom iz Ukrajine. Podsjećamo, Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica.

Rješenje prehrambenog problema ide kroz kolektivni pristup, uključujući prije svega ukidanje sankcija uvedenih na ruski izvoz i finansijske transakcije – rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.
Ali sukob je poremetio ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a Kijev i zapad optužuju Rusiju da spriječava izvoz putem crnomorskih luka i tako izaziva globalnu prehrambenu krizu.

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, a više od 20 miliona tona žitarica nalazi se u silosima u zemlji. Uspostavljanje koridora “također uključuje i da Ukrajina razminira sve luke gdje su brodovi usidreni – dodao je Rudenko.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje mina u Crnom moru. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Rusija koristi opskrbu hranom kao oružje s globalnim reperkusijama.

U najnovijem izvješću britanskog ministarstva odbrane kaže se da ruska blokada ključnih luka na Crnom moru znači da se i dalje veće količine žitarica ne mogu izvesti, što bi moglo dovesti do dodatnog porasta cijena hrane.

U Odesi, primjerice, nije bilo značajnije trgovačke pomorske aktivnosti od početka ruske agresije na Ukrajinu. Ukrajinski pokušaji izvoza kopnenim putem ne mogu zamijeniti izgubljen pomorski kapacitet, kaže se u izvješću.

hayat.ba