ZDRAVA ZAPRŠKA, BEZ BRAŠNA: Ova namirnica će vam ZGUSNUTI jela za SEKUND, vrlo je LJEKOVITA I JEFTINA

Hrana i pice

ZDRAVA ZAPRŠKA, BEZ BRAŠNA: Ova namirnica će vam ZGUSNUTI jela za SEKUND, vrlo je LJEKOVITA I JEFTINA

Kada su željele zgusnuti supu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno miješale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo. Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela “na kašiku”, koje su prepune bjelančevina.

Crveno sočivo je najbolja zamjena za nezdravo proprženo brašno., piše Srbija Danas. Riječ je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija te otprilike 24 grama bjelančevina biljnog porekla.

U nju nije potrebno potapati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuhali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Što trebate uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuhanja. Tokom termičke obrade sočivo će “popiti” dobar dio tečnosti u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuhanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko leće mi treba za zgušnjavanje jela?

Upotrijebite 100 grama suhog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osjetiti u jelima.

novi.ba