PREPUNA VITAMINA C, UBLAŽAVA SIMPTOME PREHLADE I GRIPA: Biljka višestruko korisna za zdravlje, ali oprezno s pripremom

Zdravlje

PREPUNA VITAMINA C, UBLAŽAVA SIMPTOME PREHLADE I GRIPA: Biljka višestruko korisna za zdravlje, ali oprezno s pripremom

Ako osjećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvjetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove koji domaćice najčešće pripremaju u maju u junu. Ova biljka čuva pluća, a korisna je i kod astme i upale disajnih puteva, kijavice, gripa ali i kod dijabetesa i svih reumatskih oboljenja.

Cvijet zove pomaže i kod polenskih alergija, ali i kod akni čireva i osipa po koži. Pospješuje i izbacivanje tečnosti iz organizma, pa je čaj od zove dobra pomoć i za mršavljenje.

Nutricionisti tvrde da sok jeste dobar, ali da je zova, ipak, najkorisnija kada se od nje napravi čaj. Dve kašičice sušenog cvijeta prelije se sa dva decilitra proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procedi se i zasladi po želji. Takođe, zbog diuretskog dejstva ne treba pretjerivati sa količinom. Piju se najviše dvije šolje čaja na dan.

Zova sadrži etarsko ulje, u kome se nalaze brojni sastojci važni za zdravlje organizma – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini… Svi dijelovi biljke su bogati mineralima gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima.

Izvor: Lepa&Srećna