Preminuo Vangelis: Skladao je glazbu za ‘Blade Runner’, a za ‘Vatrene kočije’ dobio i Oscara

Svijet

Nadahnuće je pronalazio u svemirskim istraživanjima, prirodi, futurističkoj arhitekturi, Novom zavjetu i u studentskom pokretu iz svibnja 1968. Grčka glasila pišu da je Vangelis umro od koronavirusa u Francuskoj

Grčki skladatelj najpoznatiji po glazbi za filmove “Istrjebljivač” (“Blade Runner”) i “Vatrene kočije”, Vangelis Papathanassiou, poznat kao Vangelis, umro je u 79. godini, objavio je u četvrtak grčki premijer Kiriakos Micotakis.

“Vangelis Papathanassiou nije više među nama”, napisao je premijer na Twitteru. “Glazbeni svijet je izgubio svjetskog (umjetnika) Vangelisa”, dodao je.

Taj samouki glazbenik, pionir elektroničke glazbe, pronalazio je nadahnuće u svemirskim istraživanjima, prirodi, futurističkoj arhitekturi, Novom zavjetu i u studentskom pokretu iz svibnja 1968. Za glazbu za “Vatrene kočije” nagrađen je Oscarom.

Grčka glasila pišu da je Vangelis umro od koronavirusa u Francuskoj, gdje je boravio kad ne bi bio u Londonu ili u Ateni. Među desetak filmova za koje je skladao glazbu bili su “Nestao” Coste Gavrasa, “Žučni mjesec” Romana Polanskog i “Aleksandar” Olivera Stonea.

24sata