BANANA JE DOKAZANI SAVEZNIK LJEPOTE I NJEGE KOŽE

Zdravlje

Banana sadrži mnogo kalija, vitamina C i B6, a korisna je za zdravlje kose i kože. Kalij u voću hrani suhu kožu, kao i suhu kosu, a prema riječima stručnjaka, idealno je rješenje za ljepotu.

Prednost banane je i u tome što se jednostavno konzumira, oguli se i jede, može se gnječiti, a komadići se mogu koristiti kao maska za lice i kosu. Plod banane ima fantastična obnavljajuća svojstva kojim uklanja oštećenja uzrokovana hemijskim tretmanima kose i farbanjem.

Banana hrani i zateže kožu te čini da duže izgledate mlađe. Banana se može pomiješati sa skutom te se ta smjesa nanosi na kožu. Osobe koje imaju problem suhe kose mogu koristiti istu smjesu. Može se dodati i kašiku čistog glicerina ili meda. Bademovo ulje također ima isti učinak na kosu čineći je zdravom i sjajnom.

Maska se pravi tako što se banana izgnječi, dodaju se skuta i med, a potom se mješa sve dok se ne dobije glatka pasta koja se stavlja na kosu. Nakon 30 minuta je kosu potrebno isprati.

Ista maska se može koristiti za lice, a rezultati će biti izvrsni. Vaše lice će biti glatko i zategnuto.

Banana se može miješati i s drugim voćem, jabukama, narandžama i papajom. Papaja je bogata enzimima korisnim za uklanjanje peruti. Narandže sadrže vitamin C koji je sjajan za kombinaciju s bananama. Jabuke također imaju efekt čišćenja i zatezanja kože te je korisno miješanje s bananama.

Banana je definitivno jedna od najhranjivijih i najzdravijih vrsta voća, ne samo za organizam, nego i za kosu te kožu.

hayat.ba