Počinje prvo suđenje ruskom vojniku (21) za ratni zločin u Ukrajini: Morao sam pucati…

Svijet

Počinje prvo suđenje ruskom vojniku (21) za ratni zločin u Ukrajini: Morao sam pucati…

Mladić je optužen da je pucao u glavu muškarcu (62) u Čupakivki na sjeveroistoku Ukrajine, a prijeti mu kazna doživotnog zatvora

Ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu (21) koji je optužen za ubojstvo civila u ukrajinskom selu Čupakivka, danas bi trebalo početi suđenje. Bit će to prvo suđenje ruskom vojniku za ratni zločin od početka ruske invazije na Ukrajinu, prenosi AP.

Mladić je optužen da je pucao u glavu muškarcu (62) u Čupakivki na sjeveroistoku Ukrajine, a prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Odvjetnik vojnika, Viktor Ovsjanikov rekao je kako je tužiteljstvo izgradilo jak slučaj protiv njegova klijenta, ali da će konačnu presudu donijeti sud u Kijevu.

Dodao je i da njegov klijent još nije donio stav kojim će se izjasniti o krivnji.

Šišimarin je pripadnik tenkovske postrojbe kojem će se suditi u Ukrajini. Glavni ukrajinski tužitelj provodi sve veći broj istraga zbog navoda da su ruski vojnici ubijali, zlostavljali i mučili civile u Ukrajini.

Istražuju preko 10.700 potencijalnih ratnih zločina
Ured glavne tužiteljice Irine Venediktove priopćio je da istražuje preko 10.700 potencijalnih ratnih zločina u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih. U slučajeve su uključeni ruski vojnici i vladini dužnosnici. Mnogi zločini izašli su na vidjelo u travnju, nakon što su ruske snage okončale pokušaj zauzimanja Kijeva i povukle se iz glavnog grada.

Tada su otkrivene masovne grobnice, ali i dvorišta prepuna tijela u gradovima oko Kijeva poput Buče.

Volodimir Javorskij, koordinator Centra za građanske slobode u Kijevu, rekao je da će aktivisti pratiti suđenje ruskom vojniku kako bi osigurali zaštitu njegovih zakonskih prava.

– Može biti teško održati neutralnost sudskih postupaka tijekom rata. Poštovanje pravila i normi odredit će kako će se slični slučajevi rješavati u budućnosti – rekao je Javorskij.

Politički analitičar iz Kijeva, Vadim Karasev ističe da je važno da ukrajinske vlasti pokažu da će ratni zločini biti riješeni i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde u skladu s međunarodnim standardima.

Šišimarin je bio među grupom ruskih vojnika
Proteklog tjedna ured glavne tužiteljice objavio je na društvenim mrežama nekoliko detalja iz istrage.

Izvijestili su da je 28. veljače Šišimarin bio među grupom ruskih vojnika koji su porazili ukrajinske snage. Tijekom bijega Rusi su pucali na privatni automobil te zaplijenili vozilo. Potom su se odvezli u Čupakivku, selo udaljeno oko 320 kilometara od Kijeva.

Na putu su ruski vojnici vidjeli čovjeka kako hoda nogostupom i razgovara na mobitel. Šišimarin je dobio naređenje da ga ubije kako ih ne bi prijavio ukrajinskim vojnim vlastima. Vojnik je kroz otvoreni prozor pucao iz kalašnjikova te pogodio čovjeka u glavu.

– Muškarac je preminuo na licu mjesta, samo nekoliko desetaka metara od svoje kuće – objavio je ured tužiteljice.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je 4. svibnja kratku snimku na kojoj Šišimarin priznaje da je pucao u čovjeka. SBU video opisuje kao jedno od prvih ruskih priznanja zločina.

– Naređeno mi je da pucam. Pucao sam u čovjeka, pao je, a mi smo nastavili dalje – rekao je ruski vojnik na snimci.

Ured tužiteljice nije objavio tko mu je dao takvu naredbu.

24sata