UZ OVAJ ZLATNI TRIK, BANANE VAM NIKAD NEĆE POCRNETI: Ko bi rekao da je u tome POENTA

Zanimljivosti

UZ OVAJ ZLATNI TRIK, BANANE VAM NIKAD NEĆE POCRNETI: Ko bi rekao da je u tome POENTA

Tamna boja banane ne treba da vas brine jer se ona menja zbog pigmenta u kori, što ne utiče na njihov kvalitet i ukus, ali ipak postoje načini da vaše omiljeno voće zadržite što duže u izvornom obliku.

Banane su jedno od najomiljenijeg voća u Srbiji, sudeći po količinama koje ih kupujemo. One su i najčešći voćni dodatak za popularne smutije, kojima će dati pun ukus, a konzumentima dugo držati osećaj sitosti. Međutim, koliko puta ste primetili da vam to voće već posle dan ili dva postane meko, a kora neprijatno pocrni.

Otkrivamo 6 načina kako da to sprečite, iako se sa sigurnošću može reći da tamnjenje banana nema apsolutno nikakve negativne posledice. Ono što bi se moglo smatrati jedinim nedostatkom jeste činjenica da se sa njihovim dužim stajanjem povećava količina šećera u njima.

Zrele banane u frižider

Malo je poznato da se banane beru gotovo zelene kako bi dozrele na putu do kupaca. Zato čim primetite da su postale malo mekane odmah ih prebacite u frižider. Hlađenje će usporiti proces sazrevanja.

Podalje od drugog voća

Banane su prilično „nedruželjubive“ i ne vole da budu u istoj posudi sa drugim voćem. To se posebno odnosi na jabuke, breskve, smokve i avokado koji tokom sazrevanja ispuštaju gas etilen koji utiče na prerano sazrevanje banana. Zato je najbolje banane držati podalje od ostalog voća.

Folija za peteljke

Verovali ili ne, ako peteljku banane umotate u providnu foliju one će duže vremena zadržati svežinu. Potrebno je umotati svaku bananu posebno, jer ćete na taj način sprečiti ispušanje etilena koji utiče na njihovo sazrevanje.

(espreso.co.rs)