‘Orban očito ima komplekse, ja ga ne bih ozbiljno shvaćao. Bori se za svoju državu, birali su ga’

Region

‘Orban očito ima komplekse, ja ga ne bih ozbiljno shvaćao. Bori se za svoju državu, birali su ga’

Milanović je u govoru na otvorenju Sajma poslova poručio kako Hrvatska treba prestati ovisiti o Europskim fondovima te istaknuo kako veći dio ide na poljoprivredu. “To je socijala”, rekao je

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočio je otvorenju 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektronike i računarstva Zagreb, Centra karijera FER-a, Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET).

– Hrvatska nema neke sirovine, sve što joj ostaje je život od rente, od turizma. Vaš fakultet je jedan od 3,4 centra izvrsnosti i pameti bitne za hrvatsku budućnost – poručio je.

– Mi moramo kao nacija, kao država prestati biti, i stvarno i verbalno, ovisnici Europskih fondova. Njih treba iskoristiti do kraja, a mi smo u tome loši. Skoro pola ide na poljoprivredu, svaka čast, ali to je socijala. Ostaje oko 3 milijarde kuna, ne eura, za ostatak. Je li to cijena koja se isplati? – rekao je Milanović.

– Put do bogatstva vodite vi i još neki, nema vas puno. Dragi karijeristi, ali ne politički karijeristi, budite ambiciozni, budite uspješni. Ja se ne bojim za vaš posao, samo se nadam da će biti u Hrvatskoj. Živjeli i sretne vam karijere koje su već počele – rekao je.

‘Orban? Ja ga ne bih ozbiljno shvaćao’
Milanović se nakon govora obratio i medijima.

– Jeste čuli nekad Austrijance da plaču za našom obalom? Niste. Orban očito ima neke komplekse. Ne bih ga ja ozbiljno doživljavao. Ja sam ga kritizirao više puta, Plenković i Radman su šutjeli, uvijek su imali lijepu riječ, razumijevanje. U EU parlamentu HDZ-ovci uvijek glasaju da zaštite Orbana. To nije ljudsko ponašanje – rekao je Milanović, komentirajući izjavu Viktora Orbana koji je prije par dana rekao kako bi “i Mađarska imala obalu, da joj nije oduzeta”, zbog čega je reagiralo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

– Orban se bori za svoju državu, za svoju energetsku neovisnost. To je njegov posao, on je izabran za to. To je nešto što u Hrvatskoj HDZ ne želi priznati – rekao je.

– Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH se bezočno ignoriraju. Ja ću učiniti sve da svi znaju o tome na samitu NATO-a. Jučer sam bio radno angažiran, zato nisam otišao u Rijeku. Što nas veže kao naciju, Europski fondovi? Užasno tužno – rekao je.

– Nije Orban tražio taj teritorij, on samo plače. To nije mađarsko. A hrvatski interes je da se ubire renta, ne vidim neku dramu. Smeta mi pokvarenost Plenkovića i potrčka. Do jučer su branili Orbana kad ga nije trebalo braniti – poručio je.

Poručio je kako Europski fondovi nisu dobra perspektiva za Hrvatsku te da se radi o milodaru.

– Kakvi smo u korištenju EU fondova? Loši – rekao je.

Na pitanje o prelasku na euro, Milanović je rekao da je ta odluka donesena i da se to ne može vratiti.

– To su opet kao ćorave kokoši u dvorište, ne kao guske u maglu. Guske kada polijeću u maglu, mogu, samo je pitanje gdje će sletjeti. Nema plana. Srećom, to neće biti loše za nas jer smo gospodarstvo bazirano na uslugama, to je puno bolje nego da samo orijentirani na izvor roba. Tu se Slovenija uspjela snaći. Italija se zbog tog problema ušla u kategoriju zemalja drugog reda. Kad je to postalo fiksno, imaš euro i u konkurenciji si s Nijemcima i Šveđanima. No, ako budemo živjeli samo od rente i turizma, i mi ćemo doći na tu razinu – poručio je.

Na pitanje hoće li se povećati i cijene u turizmu, Milanović je rekao da da, ukoliko raste kvaliteta i zahtjevi turista.

– Ta usluga i ti smještaji su kao u Austriji, ništa lošiji. To sve košta isto, to je put, ali tijekom cijele godine – rekao je.

Na pitanje zašto njegova Vlada nije izmijenila zakon o prekidu trudnoće, Milanović je rekao da za to nije bilo potrebe.

O zakonu o pobačaju: ‘Nije dobro kada se prijeti kaznenim progonom’
– Prije 5,6 godina nismo imali situaciju da svi ginekolozi u nekoj klinici imaju priziv savjesti. Znate što je to na kraju? Da imate dva ginekologa koji nemaju priziv savjesti i onda rade samo pobačaje, ne razvijaju se profesionalno. Ne mogu to nikome zamjeriti. Tu nastupa država, zadnjih pet godina je sigurno trebala nastupiti i reći da će osigurati uvjete da žene mogu dobiti tu uslugu i tu vrstu zaštite. Izbor je ženin, ali zakon uvijek govori o nekim limitima. Nakon određenog tjedna trudnoće se stvari kompliciraju, ali nije dobro kada se prijeti kaznenim progonom, kao što je to napravio Branko Bačić – poručio je.

– Što je to? Kakva je to prijetnja? To je nisko, daj riješi problem! On se bavi kaznenim progonom. Ispada da nema ni reda. Što sam stariji, to je pobačaj za mene delikatnija stvar. To je pravo žena, ali svi zakoni kažu da je to pravo žene do određenog tjedna trudnoće. No takvi su slučajevi uznemirujući, politika to mora slušati. Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno. Ne može nitko biti žrtva sustava jer ni jedan ginekolog ne želi raditi taj mučan posao, a država tu ne radi ništa – rekao je.

Na pitanje o Ustavnom sudu, Milanović je rekao: “Ma kakav Ustavni sud? Nemojte me nasmijavati”.

Poručio je i kako 2015. nije toliko ginekologa imali priziv savjesti u klinikama.

– Da sam sad ono što sam bio tada, priključio bih se prosvjedima. Po meni je pravo i moral na strani žene koja se nalazi u toj situaciji – poručio je Milanović.

– Ako imamo situaciju da na Svetom Duhu da ginekolozi imaju priziv savjesti, treba napraviti sve da se toj ženi pomoć osigura. To sad govorimo općenito. Ne može se dogoditi da sutra ni jedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu nije u prizivu savjesti. Opasnost dolazi, Hrvati ostaju bez ičega, tako i ovo dolazi – istaknuo je.

24sata