JEFTIN TRIK KOJI ĆE VAM SPASITI KUĆNO CVIJEĆE: Rješava jedan od najčešćih problema zbog kojih biljke brzo uvenu!

Zanimljivosti

JEFTIN TRIK KOJI ĆE VAM SPASITI KUĆNO CVIJEĆE: Rješava jedan od najčešćih problema zbog kojih biljke brzo uvenu!

Pretjerano zalivanje biljaka jedan je od najčešćih krivaca za njihovo “umiranje”, kažu stručnjaci. Nije uvijek lako shvatiti koliko koje cvijeće treba da zalivate, ali stručnjak za baštovanstvo Alfred Palomares ima jednostavno i jeftino rješenje.

“Da bi biljka lijepo ’radila’, ključno je da shvatite kakvu tačno negu treba da joj pružite, koliko da je zalivate, ali i da joj obezbedite dobru drenažu”, kaže Palomares.

Njegov savet za one koji nisu baš iskusni i njezi cvijeća je da obrate pažnju na znake truljenja korijena, što je posljedica pretjeranog zalivanja.

“Ako novi ili stari listovi otpadaju sa biljke i zelene su, braon ili žute boje, zemlja počinje da se osjeća na miris truleži, velike su šanse da je biljka previše zalivana”. Ukoliko se to i desi, nije sve izgubljeno, jedan običan sunđer bi mogao da spase stvar!

Savjet ovog stručnjaka za baštovanstvo je da sunđer stavite na dno saksije, kako biste spasli biljku kojoj je koren počeo da truli. Dakle, pažljivo izvadite biljku iz saksije, prospite višak vode ako ga ima, stavite sunđer na dno, pa odozgo zemlju i opet posadite biljku.

Stručnjak objašnjava da će sunđer spasti stvar tako što će upiti višak vode, i obezbijediti više vazduha koji će kružiti po saksiji.

Palomares savetuje da obratite pažnju na veličinu sunđera koji kupujete, jer ukoliko je saksija velika, a sunđer mali, koren vremenom može da raste oko i kroz sunđer. Naravno, sunđer uvijek možete da isječete i oblikujete prema saksiji.

(MONDO)