Orban: Embargo na naftu predstavlja “atomsku bombu” bačenu na mađarsko gospodarstvo

Svijet

Orban: Embargo na naftu predstavlja “atomsku bombu” bačenu na mađarsko gospodarstvo

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija Europske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, u sadašnjem obliku, izjavio je u petak premijer Viktor Orban, izvještava Reuters.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao “atomsku bombu” bačenu na mađarsko gospodarstvo, dodajući da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese.

Izvršna vlast Europske unije predložila je u srijedu do sada najteži paket sankcija Moskvi za njezin rat u Ukrajini, ali nekoliko zemalja zabrinutih zbog utjecaja prekida uvoza nafte iz Rusije stoji na putu dogovora. Nekolicina istočnih zemalja EU zabrinuta je da im zaustavljanje neće omogućiti dovoljno vremena za prilagodbu, iako su diplomati rekli da će Mađarskoj i Slovačkoj dati rok do kraja 2023. godine.

Orban je za državni radio rekao da će Mađarskoj trebati 5 godina i uložiti ogromna ulaganja u svoje rafinerije i cjevovode kako bi mogla transformirati svoj sadašnji sustav koji se oslanja oko 65% na rusku naftu. “Znamo točno što nam treba, prije svega treba nam 5 godina da se cijeli ovaj proces završi… 1-1,5 godina nije dovoljno za ništa”, rekao je Orban, dodajući da će Mađarskoj trebati i velika ulaganja u rafinerije i sustav dostave koji omogućuje uvoz neruske nafte.

Orban je upitao je li bilo pametno ulagati u tolikim razmjerima za rezultat za 4 do 5 godina, dok se rat u Ukrajini događa sada. Ustvrdio je da Mađarska čeka novi prijedlog Komisije. “Ne želim se suprotstavljati EU, nego surađivati…. ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese.”

Orban je također rekao da Mađarska neće podržati stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve koji je saveznik Kremlja, patrijarha Kirila, jer je to “pitanje vjerske slobode”. Uz to, ponovio je stajalište Mađarske da neće sudjelovati u oružanoj pomoći susjednoj Ukrajini jer bi te pošiljke postale mete ruskih napada na području u zapadnoj Ukrajini gdje žive etnički Mađari.

geopolitika.news