STRUČNJACI OTKRIVAJU: ZBOG ČEGA VAM JE HLADNO KADA RADITE OD KUĆE

Zanimljivosti

STRUČNJACI OTKRIVAJU: ZBOG ČEGA VAM JE HLADNO KADA RADITE OD KUĆE

Nakon što ste prvo kratko “putovali” od kuhinjskog stola za kojim ste doručkovali, do radnog stola, vaša stopala i dlanovi postali su posebno hladni nakon sat ili dva rada. Zašto?

Agencija dpa pitala je njemačkog profesora fiziologije Ralfa Brandesa šta se događa kad je našem tijelu hladno iako je u toploj prostoriji. I kako povratiti unutrašnju toplinu?

Zašto nam tako brzo postaje hladno kad radimo od kuće?

Zato što su udaljenosti (koje prevaljujemo) kratke, ne krećemo se i cijeli dan sjedimo. Ako se ne krećemo, srce tjera manje krvi u ruke i u noge. Onamo stiže manje tople krvi i polako se hladimo – govori Branders.

Kada se temperatura snizi, tijelo prije svega nastoji zadržati toplinu u svom središtu dok ekstremiteti nisu toliko važni za preživljavanje. Zato se uglavnom suočavamo s hladnim stopalima i dlanovima. A jednom kad postanu hladni, teško ih je ponovno zagrijati – dodaje.

Na pitanje što pomaže protiv osjećaja hladnoće, Brandes savjetuje da trebamo pokrenuti svoju cirkulaciju i ubrzati svoje srce na više od 100 otkucaja u minuti. To primjerice, možemo postići skakanjem.

Koristite svoje mišiće, znojite se. To vas zagrijava – govori.
Može pomoći i da se zagrijete izvana, tako da se otuširate vrućom vodom ili da pijete vreli čaj. Alkohol također pomaže, ima sličan učinak poput sporta i proširuje krvne žile – dodaje.
Čarape ili pokrivač, s druge strane, gotovo uopće ne poboljšavaju situaciju. Barem ne ako vam je već hladno. Isto vrijedi i za pomicanje dlanova i stopala.

Kako izgleda optimalna strategija protiv hladnoće?

Izbjegavajte propuh na radnom mjestu. Propuh je uvijek kod prozora, bez obzira na to koliko je dobra izolacija. Ako radite u podrumu trebali biste znati da je ondje veća vlažnost zbog koje je i veća vjerovatnoća da će vam biti hladno – rekao je.

Podizanje temperature u sobi za nekoliko Celzijevih stepeni također ne pomaže mnogo. Kako biste u potpunosti izbjegli osjećaj hladnoće, morali biste temperaturu podići na 29 ili 30 Celizijevih stepeni. No to ne pomaže jer nas tako visoke temperature umore 21 Celzijevih stepeni je uglavnom dovoljno, a nakon 25 nastupa umor.

Ako su temperatura i vlažnost na vašem radnom mjestu optimalni, onda morate osigurati da vam je toplo u potpunosti. U pravilu, ustanite svakih sat vremena i hodajte okolo dvije ili tri minute. Skačite malo. Povremeno popijte šoljicu toplog čaja ili toplom vodom operite stopala – savjetuje Brandes.

hayat.ba