Objavljen snimak: Ruski agresori bacaju termičke bombe koje “tope” i uništavaju sve

Svijet

Objavljen snimak: Ruski agresori bacaju termičke bombe koje “tope” i uništavaju sve

Sumorne vijesti stigle su nakon što su se pojavile snimke na kojima se vidi kako ruske snage termobaričnim raketama bombardiraju Azovstal dok tenkovi i trupe prodiru u prostranu industrijsku zonu

Komunikacija s posljednjim braniteljima Mariupolja koji su se skrivali unutar čeličane Azovstal jučer je bila izgubljena na nekoliko sati nakon što su ruske snage u srijedu ušle dublje u kompleks tvornice.

Gradonačelnik opkoljenog grada, Vadim Bojčenko, kazao je da se unutar tvornice vode teške borbe i da je izgubio kontakt s onima koji su unutra.

‘Ne znamo što se događa, jesu li sigurni ili ne’, dodao je.

Sumorne vijesti stigle su nakon što su se pojavile snimke na kojima se vidi kako ruske snage termobaričnim raketama bombardiraju Azovstal dok tenkovi i trupe prodiru u prostranu industrijsku zonu.

Snimke koje je objavila samoprozvana Donjecka Narodna Republika pokazuju paljbu raketnog topništva na tvornicu i skladišta koja se nalaze u središtu Mariupolja i posljednje su utočište branitelja grada, ali i stotina civila.

Iako je Vladimir Putin prošlog mjeseca stopirao juriš na Azovstal, čini se kako je upravo to u toku.

Veza s posljednjim ukrajinskim borcima u Azovstalu u večernjim je satima srijede ipak uspostavljena. Na Twitteru je objavljena video poruka potpukovnika Denisa Prokopenka. Poručio je kako ruske snage ulaze na područje čeličane te da su u toku “teške, krvave bitke”.

Iz Azovstala je početkom tjedna humanitarnim koridorom evakuirano 156 civila, no Rusi su rekli da ukrajinski branitelji iskorištavaju prekid vatre za postavljanje novih obrambenih položaja, te su ubrzo ponovno napali, no ovaj put žestoko.

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov koja brani tvornicu, rekao je da je napad na čeličanu počeo u utorak poslijepodne tenkovima, oklopnim vozilima i ‘velikim brojem pješaštva’.

‘Učinit ćemo sve što je moguće da odbijemo ovaj napad’, rekao je u svojoj posljednjoj video poruci prije prekida komunikacije.

Ako Azovstal padne, to će značiti da će Rusija preuzeti kontrolu nad cijelim Mariupoljem, čineći ga najvećim gradom koji su zauzele Putinove snage od početka invazije.

Kremlju bi to pružilo ogroman propagandni poticaj uoči godišnje parade za Dan pobjede u Moskvi 9. maja, kojom se obilježava ruska pobjeda nad nacističkom Njemačkom.

U nekoliko navrata moglo se čuti kako Moskva planirati na Dan pobjede održavati paradu upravo u samom Mariupolju.

‘Mariupolj će postati središte ‘proslave’. Središnje ulice grada hitno se čiste od krhotina, tijela i neeksplodiranih ubojnih sredstava. U tijeku je velika propagandna kampanja. Rusima će se prikazivati ​​priče o ‘radosti’ mještana pri susretu s okupatorima’, objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba u priopćenju na društvenim mrežama.

fokus.ba