ČOVIĆ SE SASTAO SA PLENKOVIĆEM I MILANOVIĆEM: POTREBNO HITNO POSTIZANJE DOGOVORA O IZBORNOJ REFORMI

Region

ČOVIĆ SE SASTAO SA PLENKOVIĆEM I MILANOVIĆEM: POTREBNO HITNO POSTIZANJE DOGOVORA O IZBORNOJ REFORMI

Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović susreo se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Razgovarali su o daljnjim izazovnim aktivnostima koje predstoje kao i o naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, priopćeno je u četvrtak iz HNS-a BiH.

Čović se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi RH na “nemjerljivu doprinosu koji je ova Vlada uložila i ulaže u borbi za legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta ali i funkcionalniju BiH”.

U priopćenju se ističe kako se prava konstitutivnih naroda u BiH ne mogu dalje narušavati.

Usto se navodi kako je potrebno odmah otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda kroz žurnu izbornu reformu koja će omogućiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH.

Na sastanku s hrvatskim predsjednikom naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će, kaže se u priopćenju, inzistirati sve institucije Republike Hrvatske.

Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH – istaknuto je.

Čović je još jednom pozvao Milanovića i Plenkovića u sklopu međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na “grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena”.

hayat.ba