Novi problem za Njemačku: Prijeti nestašica još jedne namirnice

Svijet

Novi problem za Njemačku: Prijeti nestašica još jedne namirnice

U trgovačkim lancima u Njemačkoj prijeti nestašica paradajza iz konzerve. Aldi, Edeka i Lidl mogli bi ostati bez ove namirnice, navode njemački mediji.

Dva su razloga zbog čega bi moglo doći do otežane opskrbe konzerviranim paradajzom. Prema pisanju njemačkih medija, prvi je razlog prekomjerna kupovina konzerviranih namirnica.

U strahu od nestašice mnogi kupuju konzerviranu hranu koja ima duži rok trajanja.

Drugi razlog za nestašicu jest taj što poljoprivrednici u Italiji sve manje sade paradajz.

“Tržište paradajza u svojevrsnoj je eskalaciji. Neki su dobavljači već najavili da će morati smanjiti isporuke kupcima”, rekao je veletrgovac Otto Franck za njemačke medije, piše Fenix Magazin, prenosi Večernji list.

Brojne obradive površine u Italiji na kojima se sadio paradajz prenamjenjuju se.

“Površine na kojima je zasađen paradajz u Italiji padaju za oko 10 posto, dijelom zato što se farmeri odlučuju za druge usjeve”, rekao je izvršni direktor njemačke firme za konzerviranje Hengstenberg Andreas Reimer.

Trenutno se najviše sade žitarice kako bi se mogle proizvoditi osnovne namirnice kao što su hljeb i tjestenina.

“Doći će do znatnog povećanja troškova za konzervirani paradajz koji ćemo morati prenijeti na trgovce”, nastavlja Reimer.

Cijena sirovog paradajza iz sjeverne Italije već je 18 posto veća nego prošle godine. Talijanski proizvođač Mutti također je najavio poskupljenja.

radiosarajevo.ba