DA LI JE SUŠENO VOĆE ZDRAVO? EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Zanimljivosti

Ako volite slatko i rado konzumirate lagane, prijenosne grickalice u pokretu ili na poslu, sušeno voće (poput grožđica ili suhih šljiva, na primjer) vjerovatno vam je prilično privlačno.

JE LI SUŠENO VOĆE ZDRAVO?

Istina je da to zavisi o tome kako je napravljeno. Sušeno voće može biti ili dobar dodatak vašoj prehrani u malim količinama ili takozvana “zdrava hrana” koju nikada ne biste trebali jesti.

Evo dobrih vijesti: analiza Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani iz 2020. godine pokazala je da su odrasli koji su uključili sušeno voće u svoju prehranu uživali benefite kao što su veća kvaliteta cjelokupne prehrane i veći unos hranjivih tvari.

Rezultati analize pokazali su da je unos vlakana, kalija i nezasićenih masti kod sudionika bio veći u danima kad se konzumiralo sušeno voće u odnosu na one dane kad se nije konzumiralo – iako se unosilo i više kalorija.

KOJE JE SUHO VOĆE NAJZDRAVIJE?

Pod pretpostavkom da odaberete vrste bez dodanog šećera ili ulja, zdravo sušeno voće uključuje:

sve vrste grožđica,
suhe šljive,
hurme,
sušeno bobičasto voće uključujući borovnice, jagode, goji bobice itd,
trešnje,
brusnice,
mango,
kolutiće jabuka,
kolutiće ananasa,
kriške naranče,
čips od banane.

KOJE SUŠENO VOĆE IMA NAJMANJE ŠEĆERA?

Prije svega, uvijek birajte vrste koje ne dolaze s dodatkom šećera, a ima li ga, pročitajte na deklaraciji na pakiranju. Dodani šećeri kriju se iza naziva fruktoza, saharoza, sirupi, sokovi itd. Među vrstama s najnižim sadržajem šećera su goji bobice, grožđice i suhe šljive, kako piše stranica Dr. Axe.

hayat.ba