Blijeda slika na popularnom izletištu Mostaraca

Region

Možda je razlog kriza, ali, brate i kad je bila velika kriza znali smo popuniti cijeli prostor na obje obale, kaže Kosanić

Uprkos lijepom vremenu i skoro ljetnim temperaturama, na najpoznatijem i najomiljenijem mostarskom izletištu Bunica danas nije bilo gužve.

Kako smo se uvjerili na licu mjesta, mali broj Mostaraca je odlučio provesti Prvi maj na Bunici.

Među njima su jedni ostali odani tradiciji roštiljanja i proslave uz muziku, ali je ove godine bilo puno više šetača i onih koji su samo gradsku vrevu odlučili zamijeniti prirodom.

Goran Kosanić dobro zna kako je tradicija proslave Prvog maja nezamisliva bila bez dolaska na Bunicu i Bunu.

– Mi koji znamo kako izgleda Buna i Bunica iz onih finih vremena, pa, čak, i zadnjih godina, iznenađeni smo relativno malim brojem ljudi. Zašto, kako , ne znam. Možda je razlog kriza, ali, brate i kad je bila velika kriza znali smo popuniti cijeli prostor na obje obale. Za nas koji smo navikli da ovo bude pretrpano, baš jedna neobična slika. Imam dojam da je više automobila nego ljudi- kaže nam Kosanić.

Izletište Bunica je slovilo kao jedno od najljepših sportsko-rekreacijskih centara u bivšoj državi, poznato među kamperima širom svijeta, a za Mostarce spas od ljetne žege.

Tokom rata je skoro u potpunosti uništeno, a obnova više od dvije decenije ostaje mrtvo slovo na papiru.

Gradske komunalne službe su prethodnih dana, kako se to uobičava pred Prvi maj, uređivale ovo mjesto, od košenja trave do postavljanja mobilnih toaleta.

Nažalost, na mjestu nekadašnjeg mosta nisu uklonjene naplavine stabala. Pogledajte u galeriji šta smo zabilježili.

avaz.ba