Užas u Kabulu: U napadu na džamiju poginulo više od 50 vjernika

Svijet

Snažna eksplozija usmrtila je više od 50 vjernika nakon molitve petkom u džamiji u Kabulu, što je posljednji u nizu napada na civilne mete u Afganistanu tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Eksplozija se desila u ranim poslijepodnevnim satima udžamiji Khalifa Sahib na zapadu glavnog grada, rekao je Besmullah Habib, zamjenik portparola ministarstva unutrašnjih poslova, koji je rekao da je zvanično potvrđeno da je broj poginulih 10.

Napad je uslijedio dok su se vjernici u sunitskoj džamiji okupili nakon molitve petkom za džemat poznat kao Zikr – čin vjerskog sjećanja koji praktikuju neki muslimani, ali ga neke tvrdokorne sunitske grupe smatraju heretičkim, javlja Reuters.

Glasnogovornik vladajućih talibana Zabihullah Mudžahid objavio je izjavu u kojoj osuđuje eksploziju i kaže da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.

Nije odmah bilo jasno ko je odgovoran, prenosi Reuters.

Desetine afganistanskih civila ubijeno je posljednjih sedmica u eksplozijama, od kojih je neke preuzela Islamska država. Najnoviji napad dogodio se posljednjeg petka u mjesecu ramazanu u kojem većina muslimana posti, a pred vjerski praznik Bajram sljedeće sedmice.

radiosarajevo.ba