SVI MISLE DA JE NAJLAKŠE SKUHATI TJESTENINU, A U VELIKOJ SU ZABLUDI: OVO JE SEDAM NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOJE PRAVIMO KAD SPREMAMO PASTU

Hrana i pice

Iako se kuhanje tjestenine smatra jednostavnom kulinarskom praksom, tokom njene pripreme možete lako da pogriješite.

Kako biste izbjegli najčešće greške i skuhali savršeno i ukusno omiljeno jelo, sluhedite neka osnovna pravila.

Raskuhavanje testenine

Greška broj jedan koju ljudi prave kada prave jela od testenine je raskuhavanje same tjestenine. Kako biste usavršili svoj sljedeći obrok od ove namirnice, pokušajte malo kraće da kuhate testeninu. Provjerite preporučeno vrijeme kuhanja na pakovanju, a zatim ocijedite tjesteninu otprilike minut ili dva prije tog vremena.

Ovo znači da je vaša tjestenina vrlo blizu postizanja željene “al dente” teksture i možete je dovršiti kuhanjem u sosu po svom izboru za ukusno i savršeno jelo od tjestenine.

Ne solite vodu dovoljno

Kada pravite tjesteninu, voda u kojoj je kuhate trebalo bi da bude poprilično slana. Što slanije, to bolje. Po pravilu koristite otprilike jednu kašičicu soli po litru vode. Također, izbjegavajte stavljanje ulja u vodu za tjesteninu, jer to ne pomaže kuhanju tjestenine i zapravo sprječava pravilno upijanje ukusa iz vode u kojoj se kuha, a kasnije i iz sosa. Na kraju ćete jednostavno dobiti masnu testeninu bez ukusa.

Dodavanje tjestenine prije nego što voda proključa

Nemojte dodavati tjesteninu u vodu za kuhanje sve dok ne proključa, jer bi mogla da završi s kašastom teksturom, zbog toga što se njen skrob brže otapa u mlakoj vodi, zbog čega se lakše razgrađuje.

Također postaje teže pratiti završetak pripreme, jer većina proizvođača preporučuje vrijeme kuhanja koje odgovara tjestenini koja se kuha u kipućoj vodi. Iako nije nemoguće skuhati thesteninu u hladnoj vodi, za najpouzdanije rezultate bolje je to učiniti na tradicionalan način – u kipućoj vodi.

Zaboravljate da promiješate tjesteninu

Ako vam se ikada polovina tjestenine zaleijpila za dno ili je njena tekstura ostala nejednaka, vjerovatno je niste dovoljno miješali tokom kuhanja, ako uopšte jeste. Nakon što ste thesteninu dodali u kipuću, slanu vodu, odmah morate da je promiješate velikom drvenom kuhačom kako se ne bi slijepila.

Povremeno miješajte kako biste osigurali ravnomerno kuhanje i spriječili da se tjestenina zalijepi za dno posude. Također bi trebalo da obratite pažnju na odabir dovoljno velike šerpe koja će rezancima dati dovoljno prostora za rast.

Ispiranje tjestenine nakon kuhanja

Ako tjesteninu želite da servirate toplu, ne smijete da je ispirate. Time uklanjate škrob iz vode za kuhanje, što znači da sos neće imati za šta da se zalijepi. Jedino kada je prihvatljivo isprati tjesteninu je za hladna jela od tjestenine, što zaustavlja proces kuhanja i brže se hladi.

Ostavite tjesteninu da predugo stoji

Zasigurno tjesteninu cijedite odmah nakon kuhanja kako biste uklonili tekućinu i zaustavili kuhanje. Međutim, nemojte je pustiti da se potpuno osuši jer kada se thestenina previše ohladi, počet će da se lijepi, čineći klupko skroba s kojim je teško raditi. Jedan od načina da to izbjegnete je da umiješate komadić maslaca nakon što je ocijedite kako bi se rezanci odvojili.

Bacanje vode za kuhanje

Kada pravite thesteninu, ne dozvolite da sva voda u kojoj se kuhala propadne. Skrob koji se oslobađa tokom kuhanja može da pomogne u zgušnjavanju sosa i dodatnom okusu. On pomaže da se sosevi lakše luhepe za tehsteninu. Dobar savhet bi bio da odvojite otprilike šoljicu vode za kuhanje dok cijedite tjesteninu. Zatim, kada pravite sos, malo po malo dodajte tu vodu, dok ne dobijete željenu teksturu, prenosi MSN.

hayat.ba