Rusija u dolarima podmirila dio međunarodnog duga

Svijet

Rusija je u petak napravila nešto što se čini kasnim zaokretom kako bi izbjegla neizvršenje obveza, budući da je izvršila niz već dospjelih plaćanja međunarodnog duga u dolarima unatoč tome što je prethodno obećala da će plaćati samo u rubljima, izvještava France Presse

Još uvijek nije jasno hoće li novac stići do SAD-a i drugih zapadnih zemalja koje su sankcionirale Rusiju, ali to predstavlja još jedan veliki zaokret u situaciji oko mogućeg ruskog nepodmirivanja obaveza. Rusko ministarstvo financija priopćilo je da je uspjelo platiti 564,8 dolara milijuna na euroobveznicu iz 2022. i 84,4 milijuna dolara na obveznicu iz 2042. u dolarima – valuti navedenoj na obveznicama. Ministarstvo je priopćilo da je proslijedilo potrebna sredstva londonskoj podružnici Citibanka, jednom od takozvanih agenata za plaćanje obveznica čiji je posao da ih isplati ulagačima koji su prvobitno posudili novac Moskvi.

Rusija nije doživjela bilo kakvo neispunjavanje obveza od financijskog kraha 1998. i nije doživjela značajnije propuste na međunarodnom tržištu nakon boljševičke revolucije 1917. godine. Obveznice su prvotno trebale biti isplaćene ranije ovog mjeseca, ali dodatno 30-dnevno “razdoblje odgode” koje državne obveznice često imaju u svojim uvjetima značilo je da je konačni rok Moskve bio 4. svibnja.

Rusko ministarstvo financija ima sve resurse da ispuni svoje obveze, bilo kakvo neizvršenje ne dolazi u obzir, rekla je čelnica Banke Rusije Elvira Nabiullina nakon sastanka Upravnog odbora regulatora u petak. “Što se tiče obveza Ministarstva financija po osnovi dugova, želim ponoviti da ministarstvo ima resurse, a ekonomski ne može biti govora o bilo kakvom kašnjenju”, rekla je, prenosi TASS.

Međutim, Nabiullina je priznala da postoje poteškoće s plaćanjem i dodala da vjeruje kako će se sve uspješno podmiriti. Ranije je direktor europskog odjela MMF-a Alfred Kammer rekao da niska razina ruskog državnog duga i tržišni uvjeti smanjuju rizike ruske vlade za situaciju mogućeg tehničkog neplaćanja.

Prema podacima ruskog ministarstva financija, na dan 1. veljače 2022. vanjski javni dug Rusije iznosio je 59,5 milijardi dolara, uključujući dug po inozemnim obvezničkim zajmovima – 38,97 milijardi dolara. Ukupno, Ruska Federacija ima 15 aktivnih obvezničkih zajmova s ​​razdobljima dospijeća od 2022. do 2047. godine.

geopolitika.news