OVE TRI ŽITARICE SU IDEALNE ZA ZDRAVLJE CRIJEVA

Zdravlje

U “moru” žitarica, izdvojili smo tri, koje su melem za crijeva.

Ječam

Ječam sadrži skrob, bjelančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, cink, fosfor i magnezijum.

Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno djeluje na organe za varenje. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana, ječam povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi, ali i problema sa probavom.

Pirinač

Pirinač, u poređenju sa ostalim žitaricama, ima najveću energetsku vrednost, pa brzo donosi energiju i osigurava duži osjećaj sitosti. Zbog nutritivne vrijednosti izuzetno je koristan za nervni sistem i varenje. Ne sadrži gluten i najmanje je alergena žitarica.

Vlakna iz opne pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje crijeva. Uvrstite integralni pirinač u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentisanim mliječnim proizvodima, kako biste popravili crijevnu floru.

Kinoa

Ova biljka poznata je i kao majka svih zrna. Postoji više od sto tipova kinoe, ali ona koja se najviše koriste širom svijeta su bijela, crvena i crna kinoa. Inače, kinoa je pseudožitarica, ali se nutritivno tretira kao cijelo zrno, što znači da se nijedan njen di ne uklanja prilikom pripreme.

Kinoa je značajan izvor biljnih vlakana koja povoljno utiču na metabolizam i na varenje.

hayat.ba