ISTRAŽIVANJE OTKRILO DA FOKUSIRANJE NA JEDAN CILJ POMAŽE U MRŠANJU

Zanimljivosti

Iako je za mnoge glavna misao vodilja prilikom odluke o početku vježbanja upravo fokus na mršavljenje, istraživači tvrde da bi skretanje pažnje na unapređenje vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja moglo donijeti bolje rezultate.

Ranije ove godine, New York Times objavio je esej Charlotte Cowles o pojmu “neutralnosti tijela”, koju je Cowles definirala kao “sposobnost da prihvatite i poštujete svoje tijelo čak i ako nije kakvo biste željeli da bude.”

U vremenu kada nas je globalni virus podsjetio da fizičko zdravlje svakako mora biti važnije od brige o vanjskom izgledu, neutralnost tijela je pojam za koji istraživači smatraju da nosi posebne prednosti kada se govori o vašem fitness putovanju.

Neutralnost tijela “ohrabruje vas da poštujete i prihvatite svoje tijelo zbog njegovih mogućnosti” i “pomaže vam da vidite širu sliku onoga što možete učiniti i postići.”

Istraživanja sugeriraju da je to moguće. Kako je Cowles izvijestila, jedno istraživanje psihologije vježbanja iz 2018. godine pokazalo je da su učesnici koji su dobili instrukcije da se fokusiraju na funkciju i snagu svog tijela tokom kratkog grupnog fitness časa rekli da osjećaju više zadovoljstva od aktivnosti od grupe koja je vođena kroz čas s pažnjom fokusiranom na izgled.

Osim toga, oni u grupi fokusiranoj na snagu tijela opisali su čas u pozitivnijim terminima i prijavili da su imali manje nadzora tijela tokom časa.

Ovi nalazi su u skladu s istraživanjima koja sugeriraju da vježbanje može poboljšati raspoloženje i zadovoljstvo tijelom, ali također sugeriraju da trening koji je više fokusiran na funkcije može dovesti do još većih poboljšanja.

Druga studija koju je Cowles referencirala zaključila je da kada su sudionici vidjeli vježbanje kao način da olakšaju svoje dnevne prioritete, kao što je korištenje fizičke aktivnosti kao vremena kada se mogu povezati sa svojim voljenima, bili su motiviraniji nego kada su na aktivnost gledali kao na manje neposredno sredstvo za postizanje cilja, kao što je gubitak težine.

hayat.ba