UŽAS u beogradskoj školi! GUŠIO druga zbog lajka: Deca poludela za ovim JEZIVIM TikTok izazovom

Region

Neke škole su već izmenile pravilnike, pa mobilni telefoni u njima pre početka časova moraju da se predaju nastavnicima

Dečak stavi kesu na glavu, drugi ga guši, treći snima – ovo je najnoviji Tiktok izazov zabeležen u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, o kome se moglo čuti na poslednjoj sednici saveta roditelja učenika te škole. Dok se roditelji i nastavnici dogovore na koji način da spreče ponašanje koje može ugroziti život deteta, oni ne prestaju da pronalaze način da zadobiju što više pregleda.

Neke škole su već izmenile pravilnike, pa mobilni telefoni u njima pre početka časova moraju da se predaju nastavnicima, a po završetku nastave vraćaju se đacima. Stručnjak za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev za Objektiv navodi da je izmena pravilnika u školama koja se odnosi na zabranu korišćenja mobilnih telefona u toku nastave pohvalna, ali da nije dovoljna.

Oni se neće snimati dok su u školi, ali šta će se dogovoriti posle nastave? Roditelji moraju pričati sa decom na ovu temu, ne moraju da znaju svaki Tiktok izazov, ali moraju znati da oni postoje i da ih deca i te kako prate. Trenutno aktuelni izazov, u kom jedno dete snima, a drugo stavlja kesu na glavu trećem i stiska je kako bi ovaj ostao bez vazduha, samo je primer opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama. Dete sa kesom na glavi može doživeti napad panike, a da ne pričamo da postoji mogućnost da se uguši – kaže naša sagovornica.

UZORI ONI KOJI IMAJU MILIONE PRATILACA
Ona navodi da upravo oni koji su najpopularniji na društvenim mrežama predlažu bizarne izazove.

– Kada izazov promoviše neko koga prate milioni, odmah i deca žele da dostignu njegovu „slavu”, pa ne prezaju ni od čega. Zbog toga mi kao društvo moramo ozbiljno shvatiti ovaj problem. Izazovi gušenja su i te kako popularni, a najpoznatiji je zatezanje kaišem oko vrata – kaže Katarina Jonev.

DESTRUKTIVNI TRENDOVI
Na društvenim mrežama, od kojih je među tinejdžerima najpopularniji Tiktok, najgledaniji snimci su oni koji promovišu ekstremne situacije.

– Najgore je što sve više male dece ima profil i prihvata ove užasne izazove. Na globalnom nivou je popularno ono što je destruktivno za razvoj psihe i to svi roditelji i pedagozi moraju imati na umu – zaključuje naša sagovorGnica.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

objektiv.rs