Ukrajinci su raketirali novu rusku bazu na Zmijskom otoku

Svijet

Ukrajinci su raketirali novu rusku bazu na Zmijskom otoku

Rusi opet pokreću desant na Odesu. Cilj im je zauzeti ukrajinsku obalu kako bi došli do Pridnjestrovlja koje žele spojiti s ruskim teritorijem

Radnici ukrajinskih željeznica uspjeli su pobjeći i nisu ozlijeđeni u novom raketnom napadu na most preko estuarija Bilgorod – Dnistrovski. Ne znamo kakva je šteta, ondje ćemo moći ići kad prestanu sve zračne uzbune, rekao je u srijedu direktor ukrajinskih željeznica Oleksandr Kamišin.

Isti most, zapadno od grada Odese, ruska mornarica raketirala je i tijekom utorka, no nisu ga uspjeli srušiti. Prema ukrajinskim izvorima, to je samo jedan od pokušaja stavljanja Odese pod okruženje i priprema za mogući desant. Podsjetimo, napad na taj grad više je puta odgađan zbog brojnih mina pod vodom, ali i na plažama. Rusima je strateški važan jer predstavlja veliko uporište Ukrajinaca i njihovu najveću luku na Crnome moru. Prema posljednjim planovima, žele zauzeti svu ukrajinsku obalu sve do Moldavije, odnosno njihove odmetnute pokrajine Pridnjestrovlja.

Ukrajinci su objavili kako su u protuofenzivi napali zauzeti Zmijski otok. Zapovjedništvo južnih oružanih snaga potvrdilo je da su uništeni zapovjedna postaja i proturaketni sustav, koji su Rusi postavili na otok nakon okupacije, piše Daily Mail. Pokrenut je i veliki prosvjed u Hersonu, gdje su Rusi pucali na okupljene ljude. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zbog svega upozorava europske zemlje da su one sljedeća meta Moskve.

– Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, nego raskomadati cijelu središnju i istočnu Europu te zadati globalni udarac demokraciji – rekao je Zelenski. Dodao je kako se Rusi bore protiv demokracije, a invazija na Ukrajinu je samo početak toga.

24sata