ŠVEDSKA I FINSKA OČEKUJU RUSKE ŠPIJUNSKE OPERACIJE I CYBER NAPADE

Svijet

ŠVEDSKA I FINSKA OČEKUJU RUSKE ŠPIJUNSKE OPERACIJE I CYBER NAPADE

Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, kibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u sedmicama koje dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su danas vodeći ljudi nordijskih obavještajnih agencija.

Dvije su zemlje neutralne, a upravo ih je ruska agresija primorala da preispitaju svoj status neutralnosti. Očekuje se da će obje u maju obznaniti odluku o tome jesu li spremne ući u Sjevernoatlantski savez.

Šveđani i Finci moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju – rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.
Ruski prostor djelovanja “trenutno je ograničen jer je spremnost Finaca na saradnju s ruskim diplomatama sada vrlo niska”, rekao je Antti Pelttari.

Švedske sigurnosne službe već se nekoliko godina pripremaju za ruske prijetnje ekonomskim interesima i donosiocima odluka, rekla je čelnica te službe Charlotte von Essen.

Ruski pokušaji utjecaja mogu biti u različitim oblicima i mogu se dogoditi istovremeno – rekla je.
Šefovi obavještajnih zajednica triju nordijskih zemalja najavili su da će tijesno sarađivati na području sigurnosti. Norveška je odavno članica NATO-a, prenosi Index.hr.

hayat.ba