PET ZDRAVSTVENIH KORISTI JABUKOVOG SIRĆETA

Zdravlje

Jabukovo sirće je uglavnom poznato kao proizvod za konzumaciju.

Ali, danas je sve više piše i o brojnim zdravstvenim koristima ovog sirćeta. Možete ga koristiti čak i na svojoj koži, piše Prvo zdravlje.

Ublažava svrbež kože

Jabukovo sirće u kadi, pitate se? Da, dobro ste pročitali. Može vam pomoći kod infekcija kože ili u ublažavanju iritacije na koži. Osim toga, može vam pomoći da povećate vlažnost kože i smanjite mogućnost iritacije. Najbolji način je da napunite svoju kadu toplom vodom, dodate dvije šolje sirćeta i namačete se oko 15 do 20 minuta. Nakon toga, možete ga isprati sa ili bez sapuna.

Miris tijela

Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva pomoću kojih može eliminirati bakterije. To možete iskoristiti kako biste se riješili neugodnog tjelesnog mirisa, naprimjer ispod pazuha. Sve što trebate učiniti je nabaviti prirodni sapun sa jabukovim sirćetom ili vatom nježno utapkati sirće na kožu pazuha.

Upala grla

Muči vas grlobolja, a ne želite odmah koristiti lijekove? Onda bi rješenje moglo biti jabukovo sirće jer ima antibakterijska svojstva i može otkloniti neke od bakterija koje uzrokuju upalu grla. Dakle, sve što trebate je da pomiješate malu količinu jabukovog sirćeta sa čašom vode za ispiranje grla.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Jedna od prednosti redovnog pijenja jabukovog sirćeta je snižavanje nivoa šećera u krvi ili jednostavno rečeno, moglo bi vam dodatno pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2. Možete uzimati dvije supene kašike prije spavanja ili prije obroka. Uvijek imajte na umu da ga ne smijete posmatrati kao zamjenu za vaše lijekove.

Za zdrava usta

Jedna od mnogih prednosti jabukovog sirćeta je i činjenica da vam može pomoći u održavanju zdravlja usne šupljine. Ovo je prirodni preparat koji može pomoći u otklanjanju bakterija koje uzrokuju loš zadah. Najlakši način da ga koristite svakodnevno je promiješati dvije supene kašike u šolji vode. Možete ga piti nakon obroka kako biste se riješili lošeg zadaha, ali može pomoći i u probavi hrane.

hayat.ba