OVO SE DOGAĐA U VAŠEM TIJELU AKO REDOVITO JEDETE SUHE ŠLJIVE

Zdravlje

Uz crveno-smeđu boju, zadovoljavajuću teksturu, slatkast okus i dug rok trajanja, razumljivo je zašto su suhe šljive popularan dio prehrane brojnih ljudi.

Iako su poznate po tome što pomažu kod problema sa zatvorom, ovo voće ima i mnogo drugih koristi, a najčešće posljedice njihove konzumacije navela je dijetetičarka Lauren Manaker.

POMOĆ U SPRJEČAVANJU GUBITKA KOŠTANE MASE

Prema nedavnoj studiji provedenoj na Sveučilištu Pennsylvania State, svakodnevna konzumacija suhih šljiva spriječila je gubitak koštane mase kuka i zaštitila od povećanog rizika od prijeloma kod žena u postmenopauzi.

Tačnije, žene koje su jele 50 grama suhih šljiva (5 do 6 suhih šljiva) dnevno tokom 12 mjeseci očuvale su mineralnu gustoću kostiju kuka, dok se ukupna mineralna gustoća kostiju kuka smanjila onima koje nisu jele suhe šljive svaki dan u istom periodu.

Iako su ovi novi rezultati obećavajući, a predstavljene nalaze treba smatrati preliminarnim dok ne bude dostupna recenzirana publikacija, oni se pridodaju istraživanjima koja promiču suhe šljive kao korisne za zdravlje kostiju.

KORISTI ZA PROBAVU

Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje jer su suhe šljive hrana koju mnogi ljudi koriste kada im je potrebno olakšanje kod problema sa zatvorom. Ne samo da su izvor vlakana već sadrže i prirodni laksativ zvan sorbitol, koji može ponuditi ozbiljno olakšanje.

DOBROBITI ZA ZDRAVLJE SRCA

Konzumiranje samo pet do šest suhih šljiva dnevno može povisiti HDL ili “dobar” kolesterol, smanjiti upalu i povećati aktivnost antioksidansa. Podaci su također pokazali da konzumacija pektina, topivih vlakana koja se nalaze u hrani poput suhih šljiva, usporava zadebljanje stijenki arterija uzrokovano stvaranjem naslaga u obliku plaka.

DUŽI OSJEĆAJ SITOSTI

Iako većina voća sadrži prirodne šećere, jedenje suhih šljiva povezano je sa smanjenjem tjelesne težine, djelomično zbog vlakana koja ta hrana daje, a koja pružaju zasitan učinak. Budući da suhe šljive sadrže tri grama vlakana po obroku, njihovo svakodnevno jedenje može pomoći u obuzdavanju apetita.

KONTROLA ŠEĆERA U KRVI

Suhe šljive nude prednost u obliku stabilnijeg odgovora na glukozu u krvi nakon uživanja u njima, zahvaljujući nižem glikemijskom indeksu i sadržaju vlakana. Sve dok se poštuju odgovarajuće veličine posluživanja, jedenje suhih šljiva može biti pozitivan dodatak koji vjerovatno neće rezultirati negativnim učincima kada je u pitanju upravljanje šećerom u krvi.

hayat.ba