OVIH PET ZNAKOVA OTKRIVAJU DA JE VAŠE DIJETE RAZMAŽENO

Zanimljivosti

Stručnjaci za roditeljstvo kažu da je moguće prepoznati znake koji ukazuju na to da odgajate razmaženo dijete. Potrebno je da samo budete iskreni, prije svega prema sebi, i primijenite savjete koji vam mogu pomoći da zaustavite određene reakcije ili ponašanja svog djeteta na vrijeme, kako ne bi odraslo u osobu koja nije sposobna za normalne međuljudske odnose.

1. Na svako “ne” ima izlive bijesa

Sva djeca mogu da izraze razočaranje kada im kažete “ne”- da nešto ne smiju, ne mogu ili ne treba da rade, imaju, itd. Razmaženo dijete će teško prihvatiti “ne” kao odgovor.

Izlivi bijesa mogu biti razvojno prikladni za malu djecu koja ne umiju adekvatno da se izraze, ali ako se ovakve situcije često ponavljaju, znak je da je dijete razmaženo.

2. Uvijek je nezadovoljno

Razmažena djeca mogu da imaju sve igračke, odjeću, gedžete, ali to im nikada neće biti dovoljno, jer će uvijek željeti još i više. Budući da takvo dijete ima mnogo, sklonio je da bude nezahvalno.

Pokušajte da im ne dajete sve i uijvek, tako će naučiti više da cijene ono što imaju. Osim toga, znaće da se raduju i o nečemu maštaju.

3. Ne podnose poraz

Niko ne uživa kada gubi, posebno ne djeca, bilo da je riječ o društvenoj igri ili u sportu, ali razmaženo dijete se mnogo teže nosi sa takvom situacijom.

Ukoliko vaše dijete za svaki neuspjeh krivi druge, a očekuje da ćete ga pohvaliti za sve što radi, na druge viče kada ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje kada su saigrači ili konkurenti uspješni, velike su šanse da je vaše dijete razmaženo.

4. Ne odustaje dok ne dobije ono što želi

Razmažena djeca često koriste manipulativne taktike kako bi dobila “da” koje traže, bilo da to znači laganje ili sukobljavanje roditelja jednog sa drugim.

Na primjer, ukoliko od jednog roditelja ne dobiju dozvolu za nešto, otići će kod drugog i tražiti sve dok ne dobiju ono što žele.

5. Odbija poslušnost bez “podmićivanja”

Normalno je da djecu treba podstaći da operu zube ili pospreme igračke poslije igranja. Ali kada ih roditelj zamoli da nešto urade, trebalo bi to da poslušaju.

Ukoliko vaše dijete često odbija da uradi stvari koje su prikladne za njegov uzrast sve dok ne dobije nešto zauzvrat, jasno je da je razmaženo.

hayat.ba