OVE TRI NAMIRNICE POMAŽU U JAČANJU METABOLIZMA

Zdravlje

OVE TRI NAMIRNICE POMAŽU U JAČANJU METABOLIZMA

Metabolizam je izuzetno važan za funkcionisanje svih organa, kao i raznih procesa u tijelu. Zahvaljujući njegovom djelovanju, ćelije u tijelu se obnavljaju, formiraju se enzimi i podržavaju respiratorne funkcije.

Također, osobe s usporenim metabolizmom često imaju problem sa gojaznošću i teško skidaju kilograme. Kada metabolizam ne funkcioniše na odgovarajućem nivou, osim razgovora s endokrinologom, važno je da obratite pažnju i na način ishrane.

Postoje određene namirnice koje mogu podstaći ubrzanje metabolizma:

1. Kajsije – sadrže magnezij, željezo, kalij i vlakna, koji pozitivno utiču na tijelo. Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje. Takođe, vlakna iz kajsija kroz probavni sistem stimulišu i rad metabolizma, pa su sjajan izbor za užinu onih koji su na dijeti. Istovremeno, efekat se može vidjeti i od upotrebe svježih i sušenih kajsija.

2. Avokado – savršen izvor zdravih masti i magnezijuma. Izuzetno je bogat vlaknima, pomaže u gubljenju kilograma i redukuje nivo šećera u krvi. Ubrzava metabolizam i reguliše apetit.

3. Borovnice – Sadrže vitamine K1 i C, mangan, vitamin B6, E i bakar. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i kontrolišu nivo šećera u krvi, bogate su dijetetskim vlaknima i pozitivno djeluju na metabolizam.

hayat.ba