NAČIN NA KOJI DIŠETE MOŽE POGORŠATI SIMPTOME ALERGIJE

Zdravlje

Sezona alergija je pred nama, a proljeće pokreće prvu polensku groznicu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ako patite od ovog stanja, vaše disanje može pogoršati simptome.

Anna Murphy, respiratorni farmaceut sa Univerziteta u Leicesteru, specijalizirana za astmu i alergije, za britanski The Sun je pojasnila zašto disanje na usta može izazvati dodatne probleme.

Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s proljetnom alergijom. Međutim, to zaobilazi naš vlastiti prirodni sistem filtriranja – kazala je Murphy.
Zaista je važno disati kroz nos jer to filtrira i sprečava da veliki dio polena izazove probleme u tijelu – poručila je.
Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kišete. Ljekari savjetuju isprobavanje nazalnih sprejeva kako bi olakšali disanje.

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost.

Neki steroidni sprejevi za nos dostupni su za kupovinu u apotekama, dok su drugi dostupni samo na recept. Steroidnim sprejevima za nos potrebno je vrijeme da izgrade barijeru, pa je važno da se koriste redovno.

Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos prije nego što se simptomi pojave, oko dvije sedmice.

Upotreba vazelina oko nozdrva je stari trik koji zapravo djeluje – hvata polen prije nego što udahnete čestice, a ostali isprobani lijekovi uključuju kapi za oči.

hayat.ba