EVO ŠTA ZA BILJKE ZNAČI KADA U VRTU PRONAĐETE GLISTE

Zanimljivosti

Kišne gliste svaki pravi vrtlar priželjkuje vidjeti u vrtu, jer ono što je dobro za njih, dobro je i za biljke. Ukoliko ih u vrtu nema, tad je moguće da i biljke neće uspijevati kako treba.

Naime, kišne gliste pomažu u dovršetku ciklusa podzemnog života koji je od vitalnog značaja za zdrave i jake biljke. One razgrađuju mrtvu biljnu tvar čime stvaraju hranjive tvari koje biljke vole.

Osim toga, dok prolaze kroz zemlju te hranjive tvari raspoređuju unutar zemlje i čine ih biljkama dostupnijima. Također, dok se kreću iza sebe ostavljaju tunele koji zemlju čine rahlijom i prozračnijom što olakšava korijenju prolazak kroz tlo. Ti tuneli postaju neka vrsta podzemnih zračnih čepova, a treba imati na umu da gliste udišu kisik kroz kožu, a kisik je nešto što i biljkama treba.

Podzemni tuneli imaju još dvije bitne uloge – pomažu tlu zadržati vodu i služe kao neka vrsta izolacije – naprimjer, ako je vani vruće, tlo će će ostati hladnije.

Njihov izmet je jako koristan. Odlično je gnojivo jer biljkama osigurava dodatne količine dušika, fosfora, kalija i magnezija – četiri najvažnija elementa u prehrani biljaka. Organska tvar koju gliste razgrađuju je, također, hrana za korisne mikrobe u tlu koji pogoduju biljkama.

Želite li imati više kišnih glista u vrtu osigurajte im hranu koju vole – lišće, pokošenu travu, domaću mješavinu komposta, stajsko gnojivo. Imajte na umu da je komercijalni kompost odličan za biljke, ali ne i za gliste. One jako vole i kukuruzno brašno pa nije loša ideja povremeno ga posuti po zemlji u malim količinama.

Vrtlari se ovim trikom služe na proljeće. Posipaju malo kukuruznog brašna po zemlji, lagano pomiješaju kako bi prodrlo u prvih nekoliko centimetara tla i poškrope vodom. Nakon mjesec dana u tlu se stvore uvjeti pogodni za razmnožavanje glista. Potom svake dvije sedmice posipaju pomalo brašna po tlu kako bi održali populaciju.

Imate li u vrtu jednogodišnje biljke, na kraju sezone ih nemojte iščupati iz zemlje zajedno s korijenom, već ih odrežite, a korijen neka ostane kao hrana glistama. Također, izbjegavate pesticide, fungicide ili gnojiva jer se previše lako upijaju kroz poroznu kožu gliste i nanose joj štetu.

hayat.ba