EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO SVAKI DAN JEDETE JAJA: Evo kakav uticaj ima na organizam

Zdravlje

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO SVAKI DAN JEDETE JAJA: Evo kakav uticaj ima na organizam

Za šest dana je Uskrs, što znači da ćemo u narednom periodu nakon posta jesti dosta jaja. Iako neki stručnjaci ističu da su jaja hrana koju treba jesti oprezno, umereno i ne tako često – drugi savetuju da jedemo čak i dva jaja svakoga dana.

Kokošija jaja su veoma hranljiva i bogata su sastojcima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Uticaj kokošijih jaja na tijelo i zdravlje je veliki, a evo šta može da vam se desi ako svakog dana jedete 2 do 3 jaja.

Vaš mozak je zaštićen kolinom

Fosfolipid koji omogućava pravilnu i nesmetanu komunikaciju između moždanih ćelija sadrži kolin. Klinički je dokazano da ovaj vitamin predstavlja najvažniji gradivni sastojak našeg mozga. Ako jedete 2 jaja dnevno, vaše telo će dobijati dovoljno ovog hranljivog materijala. Nedostatak kolina dovodi do smanjenja memorije.

Vid je bolji zahvaljujući luteinu

Kokošija jaja su bogata luteinom, supstancom koja je odgovorna za jasan i dobar vid. Uslijed nedostatka luteina, dolazi do oštećenja tkiva oka i vid se pogoršava.

Vitamin D obezbjeđuje absorbciju kalcijuma

Između kašike ribljeg ulja i jaja, većina nas će odabrati jaje. Vitamin D pomaže absorbciju kalcijuma koji je važan za jačanje kostiju.

Kompleks vitamina B štiti kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i proteini koji poboljšavaju varenje doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u kokošijim jajima potpomažu eliminaciju toksina iz jetre. (novi.ba)