AKO VAS LEĐA ČESTO BOLE, EVO ŠTA TO MOŽE BITI: Imamo rješenje

Zdravlje

AKO VAS LEĐA ČESTO BOLE, EVO ŠTA TO MOŽE BITI: Imamo rješenje

Svakome se od nas desilo da nas bole leđa, i to ne u situacijama kada smo se fizički naprezali, nešto teško dizali… Razlozi za ovu vrstu tegobe mogu da budu razčličiti – od prehlade, preko pretjeranog ležanja, pa do najobičnijeg nošenja teške torbe… Uzroke često i ne povezujemo sa bolovima, a ljekari su naveli nekoliko najčešćih…

Ljekari kažu da veoma lako možete da se oslobodite bola, samo treba da usvojite ovih pet pravila i poboljšaćete zdravstveno stanje…

Zagrijte donji dio leđa:

Neka vam donji dio leđa bude utopljen. Čim napolju zahladi, obucite se u skladu sa temperaturom, nemojte da se uzdate da će otopliti popodne. Čak i kratke šetnje na ulici u neprikladnoj odjeći mogu da izazovu brojne neprijatne, čak i opasne bolesti. Jedna od tegoba koja je moguća da se javi jeste spazam, odnosno grč kičmenog mišića.

Ne nosite teške torbe preko ramena:

Takav teret ima izuzetno negativan uticaj na kičmu, a prvenstveno narušava držanje. Glavobolje su takođe česta posljedica ove loše navike. Mnogo je bolje po telo da nosite teret u rancu, gde je težina ravnomerno raspoređena.

Pravite pauzu kad radite za stolom:

Ako mnogo vremena provodite za stolom, radite kancelarisjki posao, veoma je važno da s vremena na vreme pravite pauze. Hodajte, čučnite nekoliko puta, razgibavajte ruke… Svaka fizička aktivnost će biti korisna za zdravlje leđa. Možete da i sami sebi masirate vrat, tako ćete normalizovati cirkulaciju i poboljšati dotok krvi u mozak.

Spavajte na tvrdom dušeku:

Meki dušeci su možda udobniji, ali su za leđa pogubni. Posebno su opasni kreveti sa oprugama kao i viseće mrežice u kojima se leđa snažno savijaju prilikom ležanja.

Redovno mijenjajte položaj tela:

Sjedeći, stojeći ili ležeći, pokušajte da se ne zadržavate dugo u jednom položaju. Redovno menjajte položaj tijela i dajte leđima priliku da osjete pokret, da budu u pozi koja je za njih udobnija.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)