TRIK KOJI BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA: Evo šta treba da uradite kako vam ULJE ne bi PRSKALO na sve strane

Zanimljivosti

TRIK KOJI BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA: Evo šta treba da uradite kako vam ULJE ne bi PRSKALO na sve strane

Kada pomislite na prženje hrane, prva asocijacija je čišćenje kuhinje od ulja koje je prskalo svuda prilikom pripreme. Pored toga, postoji i opasnost od toga da uflekate odjeću, ili da se pak opržite.

Međutim, postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može sprečiti, a retko koja domaćica zna za njih.

Začin prije hrane

Trik koji sprječava prskanje ulja je krajnje lak – čim u tiganj dodate ulje, prije nego što se zagrije, dodate i malo soli, a hranu prije prženja dobro osušite.

Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tavu, sa što manje visine.

Temperatura

Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko griješite.

Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hljeba, tosta ili umakanjem drvene varljače – ali nijedan od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuhanje koji će vam uvijek tačno reći kada je ulje spremno.

novi.ba