Poljoprivrednici svoja prava traže na ulici, dijelili mlijeko građanima: Nećemo odustati!

Region

Poljoprivrednici svoja prava traže na ulici, dijelili mlijeko građanima: Nećemo odustati!

Proizvođači mlijeka traže 350 hiljada KM, i to na način da 200 KM bude određeno po stočnom grlu, a ne maksimalan iznos od 1500 KM po jednom proizvođaču

Mljekari i uzgajivači stočnih grla s područja Živinica danas su se ponovno okupili ispred zgrade Gradske uprave kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog raspodjele novčanih sredstava. Kako su i najavili, donijeli su mlijeko koje su dijelili građanima.

Poljoprivredni proizvođači čekaju da se sastanu s predstavnicima Gradske uprave kako bi razgovarali o sredstvima koja su namijenjena za proljetnu sjetvu.

Raspodjelom, kako su istakli, nisu zadovoljni. U ove svrhe je planirano 600 hiljada KM i još 110 hiljada KM za podršku mljekarstvu, javlja BHRT.

Proizvođači mlijeka traže 350 hiljada KM, i to na način da 200 KM bude određeno po stočnom grlu, a ne maksimalan iznos od 1500 KM po jednom proizvođaču.

o je, kako su kazali, jedini način da opstanu ili će morati da povećavaju cijenu mlijeka, što nije moguće, odnosno da smanjuju stočni fond, što najavljuju do kraja ove godine. Poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Poljoprivredni proizvođači su se prije dvije sedmice sastali sa predstavnicima Gradske uprave, ali nisu bili zadovoljni dogovorenim zbog čega su protestovali i prošlog ponedjeljka. S druge strane, iz Gradske uprave kažu da su Živinice grad koji poljoprivrednicima daje najviše subvencija i da više od toga ne mogu.

fokus.ba