TURSKO SELO U KOJEM SE GOVORI BOSANSKI JEZIK I PRAVI BOSANSKA PITA

Svijet

TURSKO SELO U KOJEM SE GOVORI BOSANSKI JEZIK I PRAVI BOSANSKA PITA

Esenköy, jedno je od sela u Turskoj u kojem žive Bošnjaci. Nalazi se u blizini grada İnegöl od koje je udaljeno svega 13 kilometara i od četvrtog najvećeg grada Republike Turske – Burse od kojeg je udaljeno 58 kilometara.

Mještani Esenköya najčešće su bh. porijekla. Selo ima zvaničnu izbornu populaciju od 228 osoba iz Esenköya, koji su porijeklom iz ovog sela, ali uglavnom žive u Bursi i İnegölu. Bave se poljoprivredom, stočarstvom i rade u fabrici.

U selu se govori bosanski jezik. Bosanski običaji i tradicija se ljubomorno čuvaju. Naročito, pita koja je najpoznatije bosansko jelo. Svake godine u ovom selu održava se tradicionalni praznik pita. Festival organizuje Udruženje bosanskohercegovačkih Turaka İnegöl.

Mladi, međutim, ne ostaju u selu. Bošnjačka kultura i bosanski jezik nisu toliko zastupljeni među mladima. Dok stariji stanovnici ovog sela nisu znali turski jezik sve do polaska u osnovnu školu, današnje genracije ne govore bosanski jezik.

U selu žive Bošnjaci koji su se tu doselili iz Visokog i Sarajeva. Potomci Bošnjaka koji su se tu doselili prije 129 godina, pokušavaju održati svoju tradiciju a prezimena onih koji su prije stotine godina došli i nastanila u Esenköyü su Ašići, Babići, Bičići, Beganovići, Bejzići, Dizdarevići, Hercegovići, Hrbatčanići, Kestići, Kozlići, Kurtovići, Okanovići, Orišanići, Sultanovići, Sjeničanići, Novakovići, Adilovići, Tabudžčići, Zerdići, Lutići, Giganovići, Nurbegovići, Bašagići, Blagajčići, Fočakovići, Tamhičići, Hasanovići, Begići, Šerići, Hegičovići, Ustići, Malkići, Miršići, Mašići, Mezilčići, Sjananći, Čitići, Velkići.

hayat.ba