SMANJITE STRES I NERVOZU UZ POMOĆ OVIH NAMIRNICA

Zanimljivosti

Stres je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog tijela, a u današnje vrijeme je sveprisutan. Mnogo je načina za borbu protiv stresa; neke je moguće prakitkovati, dok na neke nemate uticaj.

Međutim, ono što odmah možete da uradite je da obratite pažnju na to kakvu hranu konzumirate, jer određene namirnice ublažavaju stres, dok ga druge intenziviraju.

Poznato je da kofein djeluje stimulativno na raspoloženje i da pojačava aktivnost dopamina, ali prevelike količine djeluju štetno na organizam, posebno u kombinaciji sa šećerom. Tamna čokolada je, recimo, dobar izbor, jer suzbija stres.

Osim toga, suvo voće poput grožđa, smokvi, kajsija i šljiva djeluje dobro na raspoloženje. Ovo voće je puno vitamina, minerala i hranjivih materija, daje organizmu potrebnu energiju i djeluje umirujuće.

Med i matični mliječ takođe povoljno djeluju na organizam, efikasan su saveznik u borbi protiv umora i stresa, a proizvodi koje prave pčele su poznate po tome da podstiču obnavljanje ćelija.

Borovnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima zahvaljujući kojima se tijelo na pravi način bori protiv stresa.

Tamna čokolada oslobađa endorfine, odnosno hormone užitka u mozak i smanjuje kortizol, glavni hormon stresa u tijelu.

Crvena paprika obiluje sastojcima koji pomažu u smanjivanju anksioznosti. Štiti organizam od posljedica stresa, ublažava nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.

Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji hormona sna, melatonina, ali i serotonina, hormona sreće, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

hayat.ba