NE MOŽETE DA SE RAZBUDITE? POSTOJI NAČIN, ALI NIJE NAJPRIJATNIJI

Zanimljivosti

Ako po prirodi niste ranoranilac, buđenje ujutro može biti izazov. Jedva se podignete iz kreveta, bjesomučno se umivate, pijete litar kafe… Nema potrebe da gubite toliko vremena.

I ukoliko ste odspavali samo nekoliko sati, postoji nekoliko prirodnih načina da se razbudite, a jedan od najboljih je tuširanje hladnom vodom.

Dr Majkl Dž. Bres kaže da nas tuširanje hladnom vodom ne samo razbuđuje, nego se kratko i intenzivno izlaganje niskim temperaturama povezuje i sa uravnoteženim upalnim odgovorom, boljim spavanjem, zdravljem mišića i zglobova, kao i boljim raspoloženjem.

Energetski učinci hladnog tuša direktno su povezani s količinom vremena izlaganja hladnoći, pa što duže možete da podnesete, to bolje – rekao je Bres.

Genetičar sa Harvarda, dr Dejvid Sinkler, dodaje da niske temperature aktiviraju i proizvodnju takozvane smeđe masti – tkiva koje sagorijeva kalorije, stvara toplinu i upravlja tjelesnom temperaturom.

Ako nikad prije niste stajali pod ledenim tušem, dr Bres kaže da ćete se prvi put šokirati, ali tijelo se vrlo brzo privikne. Ako i dalje osjećate blagu bojazan, evo nekoliko savjeta:

1. POPRSKAJTE LICE HLADNOM VODOM

Dr Majkl napominje da prskanje lica hladnom vodom ima slične učinke kao i hladan tuš.

2. ZAVRŠITE TUŠIRANJE HLADNOM MLAZOM

Istuširajte se kao i obično i završite hladnim mlazom.

3. NAKRATKO ISPROBAJTE LEDENU KUPKU

Ako vam to nije previše, možete na nekoliko sekundi potpuno uroniti u hladnu vodu.

Na ovaj način ćete pronaći novi izvor energije.

hayat.ba