KORISNI SAVJETI ZA PRAVILNU NJEGU CVIJEĆA

Zanimljivosti

Da biste mogli da uživate u raskošnim bojama i bujnom cvijeću, važno je da biljke što bolje pripremite.

Kada su u pitanju cvjetne bašte, savjet je da početkom proljeća ukrasne biljke ne zalijevate previše. Ako se cvjetnice nalaze u hladovini, po pravilu se zalijevaju manje, dok one koje su na sunčanim pozicijama iziskuju više vode.

Slični savjeti važe i za sobne biljke i balkonsko cvijeće. Vodite računa da saksija bude dobro vodopropusna, kako bi cvijeće bilo ravnomjerno zaliveno, a zemljište ne previše natopljeno.

Sobne biljke dobro očistite od prašine, a onda ih istuširajte. Sa malim biljkama ovo je lako, dok one veće možete obilno isprskati vodom iz raspršivača.

Proljeće jeste i period kada se biljke presađuju, a treba ih premjestiti u saksije za broj ili dva veće. Za drenažu mogu poslužiti šljunak ili glinene kuglice. Drenažni sloj štiti biljku od propadanja u slučaju velike vlage, što je najčešći razlog sušenja sobnih biljaka.

Pošto biljku presadite u novu saksiju i u novu zemlju, nije potrebno da je prihranjujete u sljedećih mjesec-dva.

Sa dolaskom toplijih dana biljke treba premjestiti sa prozora na južnoj ili istočnoj strani na prozore koji se nalaze na zapadnoj ili sjevernoj strani kako ne bi bile izložene proljećnom suncu koje zna biti dosta jako. Izuzetak su kaktusi i sukulenti kojima jako sunce ne smeta.

Sa bilja treba redovno uklanjati osušene listove i grančice, bilo da je riječ o sobnom cvijeću ili onom koje krasi vaše dvorište.

Bez razlike, biljke ne vole fizički dodir, te ih nije poželjno stavljati na prometna mjesta.

hayat.ba