Makron: Rusija želi eskalaciju rata u Ukrajini

Svijet

Makron: Rusija želi eskalaciju rata u Ukrajini

Govoreći za “Corriere della Sera”, uoči drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju, Makron je rekao da očekuje da će se rat pogoršati uoči 9. maja, simboličnog datuma poznatog kao Dan pobjede Rusije

Rusija je pokazala jasnu spremnost za daljom eskalacijom rata u Ukrajini i u narednih nekoliko sedmica će pojačati neprijateljstvo, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći za italijanski dnevni list “Corriere della Sera”, uoči drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju, Makron je rekao da očekuje da će se rat pogoršati uoči 9. maja, simboličnog datuma poznatog kao Dan pobjede Rusije.

Želja za eskalacijom
– Rusija će intenzivirati svoje napade na istočnu Ukrajinu i mi ćemo morati da donosimo odluke – rekao je Makron, misleći na mogućnost daljih sankcija EU Rusiji, ali je dodao da “još nije” vrijeme za embargo na rusku naftu i gas.

Prema riječima francuskog lidera, “uzimajući u obzir ratne zločine koji su sada potvrđeni, izbore koje je napravila Rusija, način na koji je vodila rat u Donbasu i Mariupolju, s obzirom na provokacije na nuklearno (oružje) i testove obavljene u srijedu, očigledno postoji želja za eskalacijom”.

Makron, proevropski centrista, trenutno vodi u francuskim istraživanjima javnog mnijenja ispred njegove krajnje desničarske protivkandidatkinje Marin Le Pen (Marine).

Stvari treba zvati pravim imenom
U intervjuu je tvrdio da bi pobjeda Le Pen značila “kraj Evropske unije i kraj francusko-njemačke osovine”, zbog njenih euroskeptičnih i proruskih stavova.

– Mislim da stvari moramo zvati njihovim imenom – rekao je.

avaz.ba