TEŠKO JE ODOLJETI RECEPTU MIRANA KARIĆA: OBJAVLJUJEMO VEČERAŠNJI RECEPT I NAČIN PRIPREME

Hrana i pice

Teško je odoljeti receptima Mirana Karića, posebno kada svoje ideje tradicionalnih recepata dijeli sa vama.

Kažemo da vam je teško odoljeti jer specijalni Ramazanski program Hayat televizije je najgledaniji u terminima emisija koje emitiramo samo u toku ramazana.

Upravo zbog toga vam donosimo sastojke večerašnjeg Miranovog recepta iz „Sehurskog sahana“ i način pripreme.

Sastojci:

So
Ulje
Tjestenina (makaroni)
80 gr putera
40 gr heljdinog brašna
1,5 dcl mlijeka
100 gr vajkrema
Vegeta
Biber
150-200 gr mladog sira
Chef Karić je za početak u jednoj šerpi u proključalu vodu blago posolio jer nema potrebe dodavati ulje jer ostaje na površini dok se pasta skuha. Iznimka kod dodavanja ulja jeste ako želimo spriječiti izlazak pjene iz kuhane tjestenine.

Miran je koristio makarone kao najbolju, najjednostaniju i najbržu opciju, zato što unutar makarona uđe sos koji se lijepo zapeče kasnije kada to radimo u samoj rerni.

Što se tiče sosa otopimo 80 grama putera, dodamo 40 grama heljdinog brašna koja daje ljepši okus i bolju stabilnost same mase i zdravija je za naš organizam i crijeva, ima ljuskice koja sadrže vlakna koja služe kao pročišćivać naših crijeva i organizma.

Otopimo 80 grama putera, 40 grama heljde i sve to sjedinimo, kada dobijemo pjenastu strukturu homogenu onda dodajemo odprilike 1,5 dcl mlijeka. Na skroz laganoj vatri počnemo raditi bešamel, posolimo, u to dodajemo vajkrem oko 100 grama a zatim dodamo vegetu i biber.

Poslije toga dodajemo 150 do 200 grama mladog sira i na kraju dodajemo tjesteninu koju smo skuhali odprilike na 80 posto sa malo vode u tjestenini.

Zatim izljevamo u sahan i na kraju stavljamo mocarelu preko ili neki topljivi sir.

Sve to fino zapečemo u rerni i pred vama je gotov recept našeg chefa Mirana Karića.

Prijatno!

hayat.ba