STVARI KOJE NISTE ZNALI O AVOKADU: VITAMINSKA I MINERALNA ‘BOMBA’

Zanimljivosti

Avokado nas uvijek asocira na neku egzotiku i daleke tropske krajeve, a nikada nam na pamet ne pada koliko je zdrav i hranljiv ovaj plod.

Kada se pogleda nutritivan profil jednog cijelog avokada na US Department of Agriculture podaci ostavljaju bez riječi.

Jedan avokado, bez kožice i sjemena, ima 227 kalorija, prvenstveno iz dvadeset grama zdrave masti, skoro tri grama proteina i oko dvanaest grama ugljenih hidrata… i količinu vlakana koja zadovoljava više od 30 procenata potrebnog dnevnog unosa vlakana, prenosi Magično bilje.

Jedan cijeli avokado obezbjeđuje 30 posto dnevnog unosa folata, vitamina B koji je potreban za stvaranje novih zdravih ćelija. Avokado sadrži i 36 posto dnevnog unosa vitamina K, koji je neophodan za zgru­ša­vanje krvi i zdravlje kostiju, 20 posto vitamina C, koji podržava imunitet i kožu čini zdravom, 13 posto vitamina E, antioksidansa koji takođe podržava imunološku funkciju, 20 posto kalijuma potrebnog za normalnu funkciju srca, mišića, nerava i regulaciju krvnog pritiska. Pored toga, sadrži i 10 posto magnezijuma, minerala potrebnog za više od tri stotine funkcija u tijelu, uključujući otkucaje srca, zdravlje kostiju, regulaciju šećera u krvi i funkciju nerava i mišića.

hayat.ba