ISTRAŽIVANJE POKAZALO: MAČKE MOGU PREPOZNATI IME SVOGA VLASNIKA, ALI I DRUGIH LJUBIMACA

Zanimljivosti

Iako postoje brojne priče o mačkama i njihovom posebnom karakteru, čini se da ona kako su one “sebična” stvorenja ne drži vodu.

Prema najnovijim istraživanjima, mačke su sposobne zapamtiti ime svoga vlasnika, ali i ostalih ljubimaca u svojoj blizini.

Kada su kućni ljubimci u pitanju, svi su, baš poput i ljudi, različiti. Dok su neki otvoreni za društvo i maženje, drugi vole da ih se pusti na miru, a promjene raspoloženja uglavnom se pripisuju mačkama, koje mnogi smatraju životinjama koje vole da je po njihovom.

Upravo zbog toga mnogi ih smatraju sebičnim ljubimcima, no najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da one itekako mare za svoju okolinu i ljude u njoj. Istraživači iz Japana promatrali su 48 mačaka koje su živjele s još najmanje dva kućna ljubimca, bilo u porodičnoj kući ili drugom zatvorenom okruženju, i došli su do saznanja kako one ne samo da znaju imena svojih vlasnika već i imena svojih mačjih prijatelja.

Mačkama su puštene snimke njihovih vlasnika koji su dozivali mačku s kojom žive, a usporedno s tim su na ekranu puštali fotografije ili te mačke ili neke druge. Ispostavilo se kako je 19 mačaka duže gledalo u fotografiju mačke koju vlasnik nije dozivao, što je uobičajena reakcija kada se životinje iznenade.

Odvojeni eksperiment pokazivao je mačkama i fotografiju njihovog vlasnika te njih samih dok ih vlasnik doziva, a ispostavilo se da su one koje žive u većoj porodici duže gledale kada se fotografija i ime nisu poklapali. Autori sa Sveučilišta u Kyotu rekli su kako rezultati sugeriraju upravo to da mačke znaju imena jedna druge te vjerojatno i imena svojih vlasnika.

hayat.ba