ORIGINALNI RECEPT ZA HURMAŠICE: Mirišu kao duša, a priprema je nikad lakša

Hrana i pice

ORIGINALNI RECEPT ZA HURMAŠICE: Mirišu kao duša, a priprema je nikad lakša

Trpeza u Bosni nezamisliva je bez hurmašica. Postoji mnogo verzija ovog jednostavnog kolača, a ovo je originalni recept po kom se urmašice prave u starinskim poslastičarnicama. Za ovaj recept, za mjere se koristi šoljica od 100 mililitara.

Sastojci:

Za tijesto:

2 jajeta
2 šoljice šećera
200 g maslaca
500 g brašna

Za preliv:

9 šoljica šećera
9 šoljica vode
1 limun

Priprema:

Umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa još malo mutite. Potom dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Tijesto bi trebalo da se odvaja od ruke, ali ne smije da bude previše tvrdo. Od tijesta oblikujte kuglice koje su malo veće od oraha, pa ih spljoštite i pritisnite sa jedne strane uz rende. Slažite hurmašice na suhi pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne porumene.

Za to vreme pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dobro promiješajte da se šećer rastopi. Dodajte sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne počne da vri. Potom skinite sa vatre, pa vruć preliv sipajte preko ohlađenih urmašica koje su ostale u tepsiji. Ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Po želji, na svaku urmašicu stavite polovinu jezgra oraha i služite.

(novi.ba)