STUDIJA POKAZALA ZAŠTO SE BUDIMO UMORNI ČAK I KADA SPAVAMO DOVOLJNO DUGO

Zanimljivosti

STUDIJA POKAZALA ZAŠTO SE BUDIMO UMORNI ČAK I KADA SPAVAMO DOVOLJNO DUGO

Sasvim je jasno zašto se nakon nekoliko sati sna u toku noći ujutro budimo umorni, no mnogi se pitaju šta se dešava onda kada legnemo na vrijeme i tijelu pružimo potrebnih osam sati sna, a probudimo se umorni. Stručnjaci su naveli razlog koji bi mogao biti odgovor na isto.

National Health Service (NHS) nedavno je otkrio kako svaka treća osoba koja pati od nedostatka sna razloge traži u stresu, prekovremenom radu ili “buljenju” u razne ekrane poput računara, mobitela ili televizora.

No, ono što zaista uzrokuje umor, čak i kada tijelu pružimo potrebni odmor, moglo bi biti nešto sasvim drugo, a riječ je o inerciji sna.

Šta je inercija sna

Odgovor na ovo pitanje ponudila je stručnjakinja za spavanje Natalie Pennicotte Collier.

Natalie je objasnila kako, iako mi mislimo da se ne dešava puno toga kada spustimo glavu na jastuk, situacija je zapravo drugačija. Tada, prolazimo kroz četiri faze sna koje čine jedan ciklus spavanja: budni, lagani san, dubok san i REM san (poznat i kao sanjanje).

Korisno je evoluirati svoje razmišljanje o spavanju iz brojanja sati u ono što zaista jeste – ples ciklusa spavanja. Ciklusi spavanja u prosjeku traju 90 minuta i ne postoje dva ista, već svaki igra različitu ulogu – rekla je Natalie.
U prvom dijelu noći, rekla je, doživljavamo spori talas sna i nešto manje REM spavanja, koje slijedi tek kako noć odmiče.

S obzirom da svaka faza spavanja ima drugačiji učinak na našu moždanu aktivnost, logično je da ako se probudimo u pogrešnoj fazi sna, naš mozak može zaostajati za našim tijelom, zbog čega se osjećamo dezorijentisano i umorno.

To se zove inercija spavanja, koju The Sleep Charity opisuje kao “osjećaj umora nakon buđenja”, jer smo još uvijek u stanju sna. Obično traje od oko pet do 30 minuta, ali može trajati i do dva do četiri sata.

Možemo li spriječiti inerciju sna

Stručnjaci tvrde da je to moguće. Vježbajući kada treba da se probudimo moguće je odrediti u koliko ciklusa spavanja ćemo se uklopiti, a važno je i ciljati da se probudimo na kraju punog ciklusa – što će nas ostaviti osvježenim i spremnim za novi dan.

Što se tiče toga kako to učiniti, koristan je kalkulator spavanja koji može pomoći da upoznamo svoje cikluse, ali i kako ih iskoristiti za borbu protiv umora tokom dana.

Najbolji način da izbjegnete inerciju spavanja je da zadržite dosljednost i fokusirate se na pet punih ciklusa spavanja od 90 minuta – savjetuje Natalie pa dodaje: “Počnite odbrojavati od trenutka kada se trebate probuditi i planirajte svoje novo vrijeme za spavanje”, rekla je ona.
Kako bi se izbjegla inercija spavanja, Natalie ističe da je najbolje probuditi se na kraju ciklusa spavanja, ciljajući da imate najmanje pet punih ciklusa (oko 7,5 sati).

Također, jednako je važno i pridržavanje rutine spavanja, što podrazumijeva odlaske u krevet i buđenje u isto vrijeme, bez obzira na to da li je radni dan ili vikend.

Stručnjaci savjetuju i da se prilikom ovakvih promjena i prilagođavanja tijela na novu rutinu bude strpljivo budući da je rezultate, kao i za sve ostalo, nemoguće postići preko noći.

hayat.ba