ONIMA KOJI NE PLAĆAJU ALIMENTACIJU: NISTE SE RAZVELI OD DJETETA

Region

Godinama se u RS-u priča o alimentacionom fondu.

Međutim, konkretni koraci do sad nisu preduzeti. To bi se uskoro moglo promijeniti jer plan je da se uputi nacrt zakona u skupštinske klupe.

Time bi se napokon stalo u kraj onima koji izbjegavaju platiti alimentaciju za svoju djecu. Korisnici ovog fonda bila bi djeca do 18 godina uz jedan izuzetak.

Tu starosnu granicu bismo produžili na onaj momenat završenja srednjeg obrazovanja – sada smo saznali i o tome razgovarali da ne završavaju sva djeca srednju školu do 18. godine – kaže Sonja Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta RS-a.

Entitetski premijer Radovan Višković naveo je kako je Vlada početkom mjeseca pokrenula slijed aktivnosti u vezi s osnivanjem i funkcionisanjem alimentacionog fonda u RS-u: Ovo je ozbiljno pitanje koje iziskuje i određena finansijska sredstva, iziskuje i promjenu i određenih drugih zakonskih rješenja. Prije svega, mora se naći izvor finansiranja.

Roditelj kojem su povjerena djeca morao bi da ima pravosnažnu sudsku presudu kojom je drugi roditelj obavezan na izdržavanje i na određeni iznos, da bi mogli potražiti pomoć fonda, jer bez potrebne dokumentacije, to je nemoguće.

U tom slučaju bi reagovala država, preko alimentacionog fonda isplatila to izdržavanje, a zatim bi na državu prešlo pravo da se regresira od onog lica koje je bilo dužno da daje izdržavanje – objašnjava Darko Radić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Većina je onih koji odluče da ne tuže i to je veliki problem, smatraju u Udruženju samohranih roditelja, jer iako dobiju presudu, nema mehanizma da drugu stranu natjeraju da plati.

Mi nemamo statističke podatke, ali otprilike 70-85 posto ljudi ne plaća izdržavanje djetetu, izbjegava ili barem djelomično izbjegava. To je samo ono gdje su roditelji koji dobiju dijete na staranje tužili, a tih je, opet, tako malo – većina ih čak ni ne tuži – ističe Slobodanka Kajević, portparolka Udruženja samohranih roditelja Ponos Banja Luka.
Građani su kategorični, ovaj fond treba da postoji, a oni koji izbjegavaju da plate svoje obaveze pod hitno moraju snositi posljedice.

Veoma je bitno da oni koji ne plaćaju alimentaciju shvate da se ne razvode od djeteta, nego svog supružnika, ali i da Krivični zakon RS-a predviđa zatvorsku kaznu za one koji budu osuđeni – od jednog mjeseca do tri godine, piše Federalna.ba. Podsjećamo, Okružno javno tužilaštvo Prijedor nedavno je podiglo optužnicu protiv dva oca koja nisu plaćala alimentaciju.

hayat.ba