KORA OD NARANDŽE MOŽE BITI UPOTRIJEBLJENA ZA KORISNE STVARI

Zanimljivosti

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti koru od narandži.

Napravite prirodno sredstvo za čišćenje

Izrada vlastitog sredstva za čišćenje od narandžine kore jednostavan je način da smanjite otpad i uštedite novac. Možete ga upotrijebiti za čišćenje prozora, ploča za kuhanje. Jednostavno u jednu bocu ulijte malo alkoholnog octa i dodajte narandžine kore. Smjesu držite u frižideru nekoliko sedmica i s vremena na vrijeme protresite.

Odbijanje insekata

Osušite malo narandžine kore. Napunite bocu s raspršivačem vodom i dodajte joj osušene kore narandže. Poprskajte ga kad god trebate.

Riješite se neugodnih mirisa

asno je da niko ne uživa u mirisu nogu, iako je to normalno i vrlo često. Još jedna izvrsna uporaba narančinih kora jest stavljanje kore u svaku cipelu preko noći i uživanje u svježem mirisu citrusa ujutro dok oblačite cipele.

Izbjeljivanje zuba

Kad razmišljamo o tome što znači imati sjajan osmijeh, prva misao obično su bijeli zubi. Narandžine kore sadrže prirodni spoj nazvan limunska kiselina koji se često dodaje pasti za zube, a može vam pomoći da zube učinite biserno bijelima. Jednostavno svoje zube jednom sedmično oribajte narančinom korom i isperite.

hayat.ba