ISTRAŽIVAČI OTKRILI DA ŽENE ČEŠĆE PATE OD GLAVOBOLJE U ODNOSU NA MUŠKARCE

Zanimljivosti

Istraživači su otkrili da šest posto žena ili nešto više od jedne na 20 pati od glavobolje barem pola dana mjesečno, u usporedbi s 2,9 posto muškaraca.

Njihov pregled globalne stope glavobolja također je zaključio da žene dvostruko češće pate od migrene od muškaraca.

Prema podacima koje su prikupili, 17 posto žena pati od migrena koje mogu trajati i do tri dana i dovesti do povraćanja i osjetljivosti na svjetlost i buku. No migrene zahvaćaju samo 8,6 posto muškaraca. Promjene u hormonima mogle bi biti jedan od razloga zašto su žene više pogođene jer svaka fluktuacija estrogena može izazvati glavobolju.

Opsežni pregled koji je provelo Norveški univerzitet za nauku i tehnologiju obuhvatio je 357 studija o glavoboljama od 1960-ih do danas. Istraživači procjenjuju da otprilike svaka šesta osoba na svijetu svakog dana ima glavobolju.

Pregled objavljen u časopisu The Journal of Headache and Pain otkrio je da ljudi u zemljama s visokim dohotkom prijavljuju povećanu stopu glavobolja iako bi to moglo biti zato što je više studija provedeno u bogatim zemljama.

Profesor Lars Jacob Stovner, koji je vodio istraživanje, rekao je: “Žene mnogo više od muškaraca pate od glavobolja koje najviše otežavaju život – migrene i glavobolje koje traju 15 ili više dana u mjesecu.”

Autori, koji kažu da bi metodologija različitih studija mogla proizvesti neke nepouzdane brojke, ne mogu biti sigurni je li problem u porastu.

No profesor Stovner je rekao: “Otkrili smo da je prevalencija poremećaja glavobolje i dalje visoka u cijelom svijetu i da teret različitih vrsta može utjecati na mnoge. Trebali bismo nastojati smanjiti ovaj teret prevencijom i boljim liječenjem”.

hayat.ba